Jazz

Zaterdag 15 februari: Jazzconcert JASPER BLOM,  'WONDER YEARS'. Entree 12,-  (9,- leden).

 

2002WonderYearsTrio2002WonderYearsJasper2002WonderYearsTrio2

2002WonderYearsFelix2002WonderYearsTrio32002WonderYearsSean

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Stevie Wonder inspiratiebron maar geen imitatiebron
Drie jongleurs op de jazzcatwalk

Bij het concert Wonder Years van een bevlogen jazztrio op 15 februari in Artishock, was de muziek van Stevie Wonder een inspiratiebron maar nadrukkelijk geen imitatiebron. De band onder leiding van saxofonist en Boy Edgar prijswinnaar 2019 Jasper Blom meldde met opzet niet welk nummer van Stevie Wonder werd vertolkt. Een concert en een pub quiz ineen. Er bleef veel te raden over want de grote schare belangstellenden wist vaker niet dan wel om welk Wondernummer het ging. De muziek van de bewonderde Wonder werd in andere jasjes gestoken en de geest van de Amerikaanse soulmuzikant zweefde incognito in de ruimte en dat werkte bijzonder goed. De probleemstelling van deze avond (Hoe krijg je de muziek van Stevie Wonder over het voetlicht zonder een toetsenbord voor je kop?) kreeg daarmee een passend antwoord. Alle 13 goed zat er niet in maar het leverde wel een enerverend concert op. Het trio met de fantastische drummer Felix Schlarmann en de geweldige bassist Sean Fasciani musiceerde op basis van volstrekte gelijkwaardigheid zodat niemand de begeleider van iemand hoefde te zijn. Soms dachten we aan Sonny Rollins, een van de idolen van Jasper Blom, die zich ook in het avontuur van bas, drums en sax stortte. De uitdagende aanpak van het trio leverde spannende, turbulente maar ook lyrische en swingende muziek op en het publiek liet zich gewillig meevoeren naar de vele hoogtepunten die het concert bood. Bij vlagen herkennen we de stukken. ‘'Signed, Sealed, Delivered’', ‘’Golden Lady’' en ‘'Superstition’'. Opmerkelijk was de uitvoering van ‘’ Isn’t she lovely’’. Bij Stevie Wonder is dat wel heel erg zoetsappig maar Wonder Years transformeerde die compositie in een indrukwekkende en oprechte klassieker. De twijfels waren er ook. Was dat nou ‘'I Wish’'? Was dit een versie van ‘'Higher Ground’'? Maar die twijfels mochten de pret niet drukken, integendeel. We waren getuige van een prachtig concert van zeer hoog niveau van drie muzikale jongleurs op de Jazzcatwalk van Artishock.

Michiel van Ree

-------------------------------------------------------------

Bezetting:
Jasper Blom - sax
Felix Schlarmann - drums
Sean Fasciani - bas.

Een bijzonder programma dat geheel bestaat uit composities van Stevie Wonder.Wonder Years Poster

2002WonderYearsLive2

Jasper Blom Wonder Years

Natuurlijk wil Artishock dolgraag de winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2019 in het eigen jazzclubhuis zien en horen spelen.
Saxofonist Jasper Blom komt met een trio een ode brengen aan één van de meest creatieve songwriters van de twintigste eeuw die een niet te versmaden feestelijke mix van soul, jazz en funk brouwde en dan hebben we het over niemand minder dan Stevie Wonder. De twee andere musketiers in de band van Blom zijn bassist Sean Fasciani, die we kennen van KRUPA & the Genes, en drummer Felix Schlarmann die we van de powerjazzband BRUUT! kennen. Dat zijn toch mannen die weten hoe ze de groove tot zijn recht moeten laten komen. Jasper Blom zelf maakt ook deel uit van KRUPA & the Genes, die luidruchtige band met twee drummers, twee gitaristen (onder wie Anton Goudsmit) en twee saxofonisten (onder wie Maarten Hogenhuis die we ook al van BRUUT! kennen) en een bassist. Verder zal Jasper Blom vaak op pad zijn met het Jasper Blom Quartet met Jesse van Ruller op gitaar, Frans van der Hoeven op contrabas en Martijn Vink op drums. Blom heeft in New York les gehad van Dave Liebman en van Joe Lovano en Greg Osby. Dat zijn de goeroes van de saxofoonsekte!
Op 8 oktober 2019 stond saxofonist Kika Sprangers met haar Large Ensemble in De Wereld Draait Door om voor een feestelijke en swingende apotheose van het programma te zorgen en Jasper Blom leek het stralend middelpunt te zijn van deze band. Was hij erbij omdat hij die Buma Boy Edgar Prijs gewonnen had? In ieder geval weten we van Jasper Blom dat hij zich als docent aan het conservatorium graag omringt met veelbelovende jonge muzikanten. Zo’n docent die zelf heeft gespeeld met mensen als George Duke, Chet Baker, Lee Konitz en Nat Adderley moet een magische magneet zijn voor jonge muzikanten. Als componist streeft hij naar een synthese van jazz, pop, klassieke en geïmproviseerde muziek. We horen hem zo af en toe bij het Metropole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.
Met zijn project Wonder Years is Blom de muzikale reisleider die ons naar Wonderland moet brengen. Die taak lijkt Blom op het lijf geschreven te zijn. Laat hem al die hits maar in verrassende nieuwe jasjes steken terwijl hij Stevie Wonder eert met een indrukwekkend muzikaal aureool.

 



YouTube

 

 

FPK LOGO ZWART XS