Jazz

JAZZCONCERT ALEXANDER BEETS QUINTET,

Zaterdag 16 april, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

 

 

2204AlexanderBeets5tet

2204AlexanderBeets5tetAlexanderEllister12204AlexanderBeets5tetMariusAlexander2204AlexanderBeets5tetMiguel.12204AlexanderBeets5tetSven2204AlexanderBeets5tetAlexanderEllister22204AlexanderBeets5tetMiguel.22204AlexanderBeets5tetAlexanderMarius2204AlexanderBeets5tetEllisterMarius

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Hoge amusementswaarde bij Alexander Beets 5-tet
Alexander Beets is een echte jazzambassadeur

Op stille zaterdag (16 april) werd bij Artishock de decibellenmeter nauwlettend in de gaten gehouden. Bandleider Alexander Beets bleek een branieblazer met een vette sound en theatrale uithalen. Dit "muziektheater” werd niet op poten gezet ter meerdere eer en glorie van de muzikanten zelf. Oude, mogelijk deels of geheel vergeten, jazzhelden moest nieuwe leven worden ingeblazen en dat lukte! Mensen als Stanley Turrentine, Hank Mobley, Gene Ammons en Wayne Shorter kregen de eer die hun toekwam. Allemaal saxofonisten! In die zin is Alexander Beets een uiterst waardevolle jazzambassadeur.
De band van tenorsaxofonist Beets speelde als een geoliede machine. Pianist Miguel Rodriguez kan al tijden niet meer stuk bij Artishock, maar ook de andere muzikanten maakten indruk. Van bassist Marius Beets vinden we het heel gewoon dat hij zo goed speelt. Maar van Ellister van der Molen (trompet en bugel) wisten we minder goed wat we mochten verwachten. Gaandeweg het concert kreeg de band steeds meer vat op het publiek dat zich gewillig mee liet slepen. Tussen de nummers door vertelde Alexander Beets aanstekelijk over zijn muzikale helden. Hij zei dat hij graag liedjes speelde zoals ze bedoeld zijn. Kennelijk mag het ego van de uitvoerenden niet in de weg zitten. Een hoogtepunt was de eigen compositie "Brother Hank” bedoeld als eerbetoon aan saxofonist Hank Mobley. De robuuste toon van Alexander Beets en de fraaie blazersarrangementen voor tenorsaxofoon en trompet of bugel waren memorabel. Ook het nummer "June Bug” van Stanley Turrentine was zo'n hoogtepunt. Wat een heerlijke groove! De blues is eigenlijk nooit ver weg tijdens dit concert. Heel toepasselijk werd de eigen compositie "Blues for the legends” gespeeld als uitsmijter. Met zo'n uitsmijter heb je geen toegift meer nodig! De amusementswaarde was hoog en dan is een staande ovatie een waardig besluit.


Michiel van Ree

--------------------------------

 

 

Alexander Beets? Zat toch in de Beets Brothers met Marius Beets op bas en Peter Beets op piano? Dat was toen. Beets is ook bekend als directeur van het Amersfoort Jazz Festival. Verder levert hij muzikale bijdragen aan de Saskia Laroo International Band en aan het Round Midnight Orchestra (volgende maand in Artishock).
2204AlexanderBeetsBigSoundsCoverHij is een fervent aanhanger van de zogenaamde Texas Tenors zoals Gene Ammons en Ike Quebec. Op de nog tamelijk recente cd Big Sounds speelt hij werk van idolen als Hank Mobley, Eddie ‘lockjaw’ Davis en Ben Webster en de eerder vermelde Texas Tenors. In een recensie van Jazzenzo rept de auteur van “een geluid vol ouderwetse soul” en van het hanteren van een “lekker logge timing” Laid back toch! De explosieve maar ook expressieve stijl is mogelijk in de tijden van oorlog niet helemaal op zijn plaats. Geef ons dan maar “Peace, Peace” van Bill Evans, de lyrische pianist! Zijn bijnaam “The Hurricane” doet ons wellicht aan explosieven of andere luidruchtige uitwassen denken. Gelukkig is muzikaal geweld van een andere orde. Alexander Beets speelde al een eerbetoon aan saxofonist David Sanborn. Nu komt hij dan voor de dag met een “Tribute to Stanley Turrentine” Ongetwijfeld gaan we een vette sound horen waarin een branieblazer het voortouw neemt.
Voor de gelegenheid is het kwartet van Beets aangevuld met trompettist Ellister van de Molen. Onder de begeleiders van Beets bevindt zich ook het Spaanse wonderkind Miguel Rodriguez. Die pianist maakte nog onlangs een verpletterende indruk bij Artishock toen hij met Ben van den Dungen een Coltraneprogramma kwam spelen. Rodriguez is een regelrechte publiekstrekker voor wie je graag naar de concertzaal komt. Broer en bloedbroeder Marius Beets bespeelt de contrabas en Sven Rozier is de slagwerker. De ‘orkaan’ Alexander Beets zal vast het nodige muzikale stof doen opwaaien op zijn toffe tenorsaxofoon. Roerige muziek in roerige tijden!

Bezetting:

Alexander Beets – tenorsax;
Ellister van der Molen – trompet;
Miguel Rodriguez – piano;
Marius Beets – contrabas;
Sven Rozier - drums.