Archief

Klassiek concert

Zondag 22 april 2018

Aanvang 15.30 uur

Leden € 8,00; niet-leden € 10,00

Drie Sonates voor Viola da Gamba en Klavecimbel

Graag nodigen we allen die houden van klassieke muziek, in het bijzonder de liefhebbers van de muziek van Johan Sebastiaan Bach, uit om op 22 april in Artishock te komen luisteren naar de uitvoering van de drie sonates die Bach heeft geschreven voor viola da gamba en klavecimbel.

Deze drie sonates voor gamba en klavecimbel zijn vermoedelijk door Bach geschreven na 1730, in Leipzig, in de laatste decennia van zijn leven.
De stukken werden oorspronkelijk voor gamba geschreven maar nadat dit instrument in onbruik was geraakt werden ze voortaan op de violoncello uitgevoerd. De interesse voor uitvoering van oude muziek op ‘historische instrumenten’ heeft gelukkig ook een herinteresse voor de gamba opgeleverd en de sonates worden tegenwoordig daarom ook weer op de gamba uitgevoerd.
Elk van de sonates is als individueel werk geschreven. De gamba speelt daarin een melodielijn en het klavecimbel een tweede melodielijn en tegelijkertijd de begeleiding.

Uitvoerenden van deze bijzondere sonates deze middag bij Artishock zijn Martine Visser op klavecimbel en Jan Kaldeway op viola da gamba. Zij studeerden allebei af aan het Utrechts Conservatorium. Martine Visser vervolgde haar studie o.a. bij de alom bekende Ton Koopman terwijl Jan Kaldeway o.a. verder studeerde bij de wellicht minder bekende maar fantastische gambist Paolo Pandolfo. Zowel Martine als Jan zijn zeer bekend met het werk van Bach en enthousiaste musici die met vele ensembles, koren en orkesten hebben opgetreden.

Kom in de gezellige sfeer van Artishock genieten van dit unieke concert!

De bijgevoegde foto is een deel van een schilderij van Johannes Vermeer uit 1662 met de titel

‘een dame op het virginaal met een heer’            2018 04 Vermeer music lesson