Theater

La Convivencia, harmonie in diversiteit.  

Rijke cultuur uit Orange, Andalusië, Aquitaniëp

Script en regie: Nelleke Nieuwboer

Vrijdag, 31 januari 2020, aanvang 20.15 uur, entree € 13,- / 10,-.

(vermeld s.v.p. naam, aantal kaarten en opmerkingen)

FLYER ZONDER TEKST kleinRode draad in dit verhaal is ‘La Convivencia, Harmonie in diversiteit’. Iets wat te maken heeft met een tijd dat Joden, Arabieren en Christenen een grote bloei beleefden in Zuid Europa in de middeleeuwen. Een voorbeeld voor nu, waarin verdeeldheid weer sterk opkomt.

Sefardische, Arabische en Katholieke muziek illustreren het verhaal op bijzondere wijze.

Het script is geschreven door Nelleke Nieuwboer na historisch onderzoek. Vanuit KunstRijk spelen Nelleke en haar mede acteurs al heel lang mooie stukken> Er wordt bijzonder veel aandacht besteed aan de aankleding en de kostuums, dit versterkt de magie van het theater.

In het verhaal spelen naast Nelleke mee:

Mohamad Alsamna, Arabische luitspeler en zanger, die in zijn land in een groot orkest speelde en zong. Mohamad maakt muziek met kwart tonen, die oude Arabische wortels heeft, van lang voor onze Westerse beschaving.

Carien Huijzer, vertelt een verhaal, in monologen, van een Joodse familie in het prinsdom Orange, die uit elkaar valt als Orange aan de oudste zoon van Willem de Zwijger toevalt. Een vluchtelingenverhaal dat te maken heeft met wortels van een bepaalde groep Zeeuwen in Nederland, voorouders van Nelleke.

Cunie de Groot en Hans Künze spelen een verhaallijn van stemmen die we allemaal om ons heen, maar soms ook in ons zelf horen. Zij vertegenwoordigen ‘de Verdeeldheid en de Verdraagzaamheid’ op wat meer karikaturale wijze.

 

Nelleke heeft uitgebreid research gedaan voor deze voorstelling, onder andere in Orange en New York. Met name de allereerste Guilhaume d’Orange, oftewel Guilhaume de Gellone, heeft diepe indruk op haar gemaakt.  Met dit stuk heeft Nelleke een lijn doorgezet uit haar eerdere stukken. Een lijn waarbij vrijwel iedere keer een bepaald lid van de koninklijke familie 'Oranje-Nassau' een rol speelt. Guilhaume I is niet via een bloedlijn verbonden, maar zijn verdraagzame houding is met het prinsdom Orange verbonden en aldaar doorgezet door Fredrik Barbarossa en Willem de Zwijger en nazaten. Onder Philips II en de oudste zoon van Willem de Zwijger, Philips Willem, kwam daar een abrupt einde aan.