Algemeen

Bomen over Natuur

In mei besteedt Artishock met diverse activiteiten aandacht aan het thema Bomen en Natuur. Met de tentoonstelling ‘Bomen over Natuur’ en meer figuurlijk tijdens de Salon van de Wijsbegeerte, waarin wordt ‘geboomd’ over een spannende vraagstelling. Het Filmhuis vertoont de film ‘Onder het maaiveld’ die al eerder een groot succes bleek, met een inleiding. De modeltekenclub trekt erop uit om de natuur live te verbeelden op het doek en u kunt bij het Open Podium genieten van Indra Salima met haar aan Joni Mitchell gewijde programma ‘Wildwood Flower’.

Soest en omgeving is gezegend met veel bomen en natuur. Het was dan ook niet moeilijk om kunstenaars te vinden die zich laten inspireren door dit thema. Kunst en natuur zijn vaak sterk met elkaar verbonden. Met de grote behoefte aan woningen en andere stedelijke ontwikkelingen kan ons groen onder druk komen te staan. Dit Artishock-project onderstreept het belang van groen voor natuur en gezondheid, ook in Soest.

Programma overzicht Artishock

- Expositie ‘Bomen over Natuur’, van 6 mei t/m 2 juni 2023

De tentoonstelling biedt een zeer gevarieerd beeld van bomen, van de fotografen Eef Balvers en Willem Verhaar en de schilders Marion Kraus en Philip Westera, die elk hun interpretatie van bomen en het bos geven. Opmerkelijk is dat de kunstenaars redelijk hetzelfde denken over wat bomen voor hen betekenen. Zie ook: Expositie Mei 2023: Bomen over Natuur

- Salon van de Wijsbegeerte vrijdag 12 mei, 20.30 uur

Al zeker zestig jaar dragen we kennis over de opwarming van de aarde, de eindigheid van grondstoffen, de kwetsbaarheid van de natuur. De vraagstukken worden er niet kleiner op. Nieuwe generaties worden geconfronteerd met vragen die voorbije generaties kennelijk niet hebben kunnen oplossen. We weten veel en kennen de feiten, maar daden en doen; dat lijkt niet te lukken. Hoe gaan we om met dit dilemma? Een gesprek met Ronald van de Vight, een van de initiatiefnemers van de Herenboeren Willemshoeve en de fruitteler van de Herenboeren aldaar. Staan wij onszelf (is gelijk de natuur) in de weg? Kan dat anders? Zie ook: Salon van de wijsbegeerte: mei 2023
Muzikale intermezzo’s door Martin van Mourik met klassieke gitaarmuziek.

- De tekenclub trekt erop uit naar buiten (Zondag 30 april, Zondag 7 of Zaterdag 20 mei)

De tekenclub gaat buiten tekenen/schilderen! Ga je mee? We gaan naar De Soester Duinen om onze persoonlijke visie op bomen en natuur in beelden te vertalen. We zien elkaar bij de kiosk aan de parkeerplaats bij de Foekenlaan in Soest om 11.00 uur op:

Zondag 30 april;Zondag 7 mei of Zaterdag 20 mei.

Informatie bij: Ineke Talen 0647028233


- PodiumPlus zondag 21 mei, 15.00

Een optreden van Indra Salima heeft de juiste toon die past bij het thema. Zij brengt, samen met gitarist Menno Roymans, onder de naam ‘Wildwood Flower’ – a Joni Mitchell story’  
Indra Salima is een groot bewonderaar van Joni Mitchell. De krachtige lichtheid van Indra’s stem geeft haar zang de lading kwetsbaarheid, die helemaal bij de inhoud van Mitchells teksten past. Met korte achtergrondverhalen biedt zij heel duidend meer inzicht in de Canadese en haar werk. Menno laat met zijn spel en uitstekende gevoel voor dynamiek Indra als zangeres goed tot haar recht komen. Zie ook: PodiumPlus: Indra Salima - a Joni Mitchell story

Indra Salima Kartodirdjo - zang, gitaar, piano, mondharmonica

Menno Roymans - gitaar, zang

- Film Onder het maaiveld woensdag 24 mei, 20.00 uur

Naast de wereld boven de grond, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. De film vertelt het verhaal en de ontwikkeling van een optimistisch groep mensen die op een klein stukje grond aan de slag gaan met het realiseren van hun droom. Zie ook: Film: Onder het Maaiveld (plus inleiding)

De film wordt ingeleid door Martine van Zijll Langhout.

 

Buiten de gebaande paden

Natuurlijk is Artishock niet de enige organisatie in Soest die zich met bomen, natuur, of andere aspecten van duurzaamheid (zoals duurzame voeding) bezighoudt, zoals:

 • Biologische Balans Boerderij “Het Derde Erf”
  Adres: Birkstraat 125, 3768 HE Soest
  ONS WINKELTJE:* vrijdag: 14.00 - 17.00 uur en * zaterdag: 10.00 - 13.00 uur 
 • “Herenboeren Willemshoeve” (Herenboeren)
  Adres: Willemshoeve, Jachthuislaan 19, 3762LB Soest.
  Rondleiding: één keer per maand op zaterdag. Op zaterdag 13 mei en 10 juni staan er twee gepland. Iedereen is dan welkom die geïnteresseerd is in ons concept en de exploitatie van de boerderij. 
 • Eetbaar Soest (Eetbaar Soest)
  “Buurderij” voor lokaal eten en Pluktuin Veenweide.
 • Tuinderij de Voortuin.
  Wieksloterweg Oostzijde 61, 3766 LS Soest
  Teelt zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
  Verkoop seizoengroenten, eieren enz
  www.tuinderijdevoortuin.nl
 • Moestuin, Boomgaard, Pluktuin t.o. paleis Soestdijk.
  De boomgaard/ kwekerij van Paleis Soestdijk is gelegen tegenover het Paleis op de Parade. 
  De openingstijden voor de open dagen: 11.00 tot 17.00 uur en de pluktuin: 11.00 tot 15.00 uur.
 • Programma van de provincie UtrechtGroen Groeit Mee.
  Iedere inwoner van Soest en omgeving kan hierbij meehelpen. Koester het groen dat we al hebben; laat het groeien, als je dat kan; of inspireer anderen met groene kunst!  

 

Wandel je weg door Soest

Ook zijn er diverse wandelingen uitgezet in Soest, die langs markante natuur- en cultuurpunten voeren in de gemeente:

 • Wandel Lint​​​
  De Stichting Welzijn Ouderen Soest heeft diversewandelroutes door Soest en Soesterberg opgezet, zie www.wandellint.nl.
  In samenwerking met IDEA en de gemeente Soest wordt momenteel een nieuwe route ontwikkeld langs kunstobjecten in de openbare ruimte in Soest.
 • De Korte Duinen​​​
  Een wandeling door het buitengebied van Soest
  informatie: ivn-eemland
 • Over Eng en Brink​​
  Rondwandeling door Soest
  Info www.vvvsoest.nl