Archief Algemeen
 
Komen oude tijden terug?
 
Ik moest daaraan denken toen ik bij de laatste "Salon van de wijsbegeerte" van 2019 was. Het was de tweede "Tegenlicht Meet Up Soest" met een uitzending over Plattelandspioniers in de filmzaal. Duurzame initiatieven die ontwikkeld worden in dorpen en op het platteland staan centraal in deze aflevering van het VPRO-programma Tegenlicht. In de Meet Up in de Grote Zaal worden de mogelijkheden voor Soest en omgeving onderzocht.
Indrukwekkend, maar vooral de discussie na afloop van deze documentaire brachten bij mij het beeld terug van vroeger. Het ging nu om nieuwe burgerinitiatieven, maar was het vroeger niet anders? Artishock was het podium van andersdenkenden en maatschappelijk kritische opstellingen. Van provocerend tot maatschappelijke ongehoorzaamheid. Zo organiseerde Artishock in 1970 een avond over de leefbaarheid in Soest naar aanleiding van de plannen voor een vierbaansweg over de Eng. En in 1984 dreigden we uit het Sint Jozefgebouw te worden gezet. De huur werd opgezegd door de gemeente en het gebouw werd te koop gezet. Artishock verzet zich met een manifestatie onder het motto "Kultuur in de Luur", een driedaagse protestbijeenkomst rond Koninginnedag op de Eng. Jan Smeeing koopt in 1985 het pand en redt de culturele bestemming!
Natuurlijk komt die oude tijd niet terug, maar wel de goede discussie over ons voortbestaan in de brede zin van het woord. 
Met dit verleden gaan we 2020 begroeten, open, bereid tot goede discussies, vol vertrouwen in een cultureel succesvol jaar!
 
Wees welkom!
 
Harm Jan Luth