Algemeen

 

  Oude muziek, oude opname en oude weergave!  

fonograf 1 HMV 1

De lezing van Tim de Wolf is een rondgang door onze fonografische geschiedenis. Met behulp van beeld en geluid worden veel zaken duidelijk gemaakt.
Het eerste vastleggen van geluid in beeld gebeurde rond 1810 met een Vibrograaf van Duhamel. De eerste Fonograaf voor vastleggen van geluid om dit weer te laten horen is van Edison uit 1877. De vroegste opnamen gingen op tinfolie. Later kwam hiervoor de wasrol in gebruik. De eerste platen werden van schellak (vaak onjuist bakeliet genoemd) gemaakt waarna na de tweede wereldoorlog vinyl in gebruik kwam.
Tim laat uitvoerig al deze aspecten in beeld, geluid en verhaal tot hun recht komen. Ben je maar enigszins geïnteresseerd in oude opnamen of oude techniek, dan is dit een lezing om niet te willen missen. De lezing stopt bij de komst van stereo en elektronische muziek rond 1960. 
Tim is sinds 1998 actief met zijn Bureau voor AudioArcheologie. Hij studeerde economische en sociale geschiedenis en combineerde dit met zijn passie voor historisch geluid. Zijn bedrijf richt zich op conservering, digitalisering, onderzoek en documentering m.b.t. oude geluidsdragers en geluidregistratie.
Tim wordt vergezeld door Semmy Prinsen die op oude grammofoons oude platen met het oude geluid zal laten horen. Hij speelt onder andere Louis Armstrong en Fletcher Henderson op Brunswick met een HMV akoestisch speler (géén elektriciteit, moet je echt gaan horen!).
Ook speelt hij bijvoorbeeld Charly Parker en Lester Young op Capitol met een Geloso buizenversterker en een TrioTrack platenspeler. 

Vrijdag 28 februari 20.00 uur (de avond is gepland op een kleine twee uur met na 45 minuten een pauze).
Entree €5,00 (één consumptie ingegrepen)
reserveren 030-2203949