Wijsbegeerte

Salon van de wijsbegeerte: Er wordt stilgestaan bij de figuur Thorbecke en we gaan in gesprek over ‘de toekomst van het sterven’

Vrijdagavond 10 november 2023 om 20.30 uur. Entree € 7,50 (€ 6,- Artishockleden).

 

Op deze vrijdagavond wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Er wordt stilgestaan bij de figuur Thorbecke en we gaan in gesprek over ‘de toekomst van het sterven’.

Een steeds mythischer figuur werd hij met de jaren; Thorbecke (1798-1872), grondlegger van onze parlementaire democratie. Geliefd en gehaat, eigenzinnig denker, getuige bijvoorbeeld de uitspraak: ‘populair is alleen hij, die met zijn volk de fouten deelt’.
Remieg Aerts schreef een monumentale biografie over deze invloedrijke, geniale maar ook onbuigzame man. Wie daarin leest valt van de ene verbazing in de andere over talloze aspecten van zijn persoonlijke leven, zijn denken en zijn acties. Wim en Kam en Joop van Haaften zullen iets van die verbazing en verwondering met ons delen.

Na de pauze nemen we via het essay ‘De toekomst van het sterven’ kennis van het denken van filosofe Marli Huijer over dit onderwerp.
Hoe verhouden we ons tot de laatste levensfase? Praten we er voldoende over? Hoe als samenleving om te gaan met de toenemende zorglast van het toenemend aantal ouderen? Als aanzet tot het gesprek vertelt Kees Waagmeester wat Huijers ideeën met hem deden.

202311 10 Femme Vital in de Sal0on van de wijsbegeerte
De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Femme Vital (Foto) met eigen en geleende kleinkunstliedjes.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. Aanmelden door te bellen met (035) 602 4951.

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 10 november 2023, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) Aanmelden via tel. (035) 602 4951.