Wijsbegeerte

Salon van de wijsbegeerte

over vrijheid

Op vrijdag 7 mei om 20.30 uur wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden.

Voor de pauze wordt gesproken over het boek ‘Onverklaarbaar bewoond’ van arts, filosoof en schrijver Bert Keizer. Hij liep maandenlang mee op een neurochirurgische afdeling en constateert in zijn boek dat neurochirurgie dieper snijdt dan enige andere vorm van chirurgie: ‘het mes reikt tot in de ziel’. Wie een deel van zijn hersenen moet prijsgeven vanwege een ongeluk, tumor of bloeding, kan eindigen met een ernstig verdraaide versie van zichzelf. Een beschadigd brein betekent een beschadigde ziel. Oud-neuroloog Wim van Pelt en kunstenaar Joop Phielix bespreken wat hen in het boek het meest is opgevallen.

Wim van Pelt geeft in de Salon van de wijsbegeerte een reactie op het boek ‘Onverklaarbaar bewoond’.
wim_van_pelt

Na de pauze wordt het thema vrijheid behandeld aan de hand van ervaringen van deelnemers aan de Salon. Onder anderen Chris Korsmit, Aartje Kroes, Dirk de Wit en Mateo Alvarez  gaan in op de volgende vraag: kun je vertellen over een moment waarop je vrijheid ervoer cq. bevocht en over de eventuele veranderingen in je leven als gevolg daarvan? Naar aanleiding van deze bijdrages volgt een discussie waarbij elementen uit het Socratisch gesprek worden gehanteerd.

Als muzikaal intermezzo is ditmaal kleinkunst onderdeel van de Salon. In ‘Sla je vleugels uit’ zingt Lorraine Vesterink een aantal van haar zelfgeschreven en zelfgecomponeerde liedjes, waarin sprookjesachtige verhalen zijn verwerkt. Lorraine begeleidt zichzelf daarbij op de piano.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met (035) 602 4951 (inspreken kan ook). Entree € 6,50 en € 5,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 1,50.

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 7 mei, 20.30 uur, Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Aanmelden (035) 602 4951.