Programma

JAZZCONCERT Judith Nijland

Zaterdag 19 november, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

 

'Carmina Latina', Jazz in het Latijn

 

Concertfoto's:

2211JudithNijlandJudith12211JudithNijlandBand1.jg2211JudithNijlandTico12211JudithNijlandPieter2211JudithNijlandHaye2211JudithNijlandJudith22211JudithNijlandTico2

2211JudithNijlandBand2

 

(foto's Ron van Ewijk).

 

Jazz standards, nieuwe liedjes, een gedicht van Catullus (eerste eeuw voor Christus) en een nummer van Chick Corea (Windows/Fenestrae). Zangeres Judith Nijland gaat een (over)moedige poging wagen om een dode taal, het Latijn, nieuw leven in te blazen, in te zingen eigenlijk! Engelse en Nederlandse teksten zijn hertaald bij wijze van gymnasiaal experiment dat overigens heel goed uitpakt. Als je bent afgestudeerd in de klassieke talen Grieks en Latijn, is het misschien iets minder vreemd om Latijnse hertalingen te maken. Wat zou de toegevoegde waarde ervan zijn? Geen Carmina Burana (van Carl Orff) maar een Carmina Latina. Orff winkelde voor zijn teksten in de middeleeuwen en schreef er in 1935 zijn eigen muziek bij. En hoe gaat dat bij Judith Nijland? Zij probeerde nummers als ‘Summertime’, maar ook ‘I got Rhythm’ en de Cubaanse klassieker 'Besame Mucho’ (Bassia Mille) in het Latijn te vertalen. En hoe zit dat dan met de uitspraak van die dode taal? Ga er maar aan staan! Een elitaire exercitie? Eerder een liefdevolle poging om twee grote liefdes met elkaar te doen versmelten, een poging om van een klassieke taal een expressieve taal maar ook een lingua franca te maken. Na haar studie klassieke talen studeerde Judith Nijland aan het Haags conservatorium.
Haar album ‘Carmina Latina’ is al haar zesde album. Ook het album 'A Jazz Tribute to ABBA’ uit 2016 lijkt een poging om eigenzinnig ongebaande paden te bewandelen. Ze werkte op haar albums samen met muzikanten als saxofonist Yuri Honing, pianist Peter Beets en trompettist Teus Nobel, die in juni van dit jaar nog met zijn band bij Artishock optrad.

We zijn erg benieuwd naar haar ‘Carmina Latina’!


Albums:
Carmina Latina | 9 december 2021
A Jazz Tribute To ABBA | 2016
Trav’lin’ Light | 2013
Four Zero | 2011
Suitcase of Songs | 2006
The Beautiful Reality of Life | 2003

Bezetting:
Judith Nijland – zang
Tico Pierhagen – piano
Pieter Althuis – contrabas
Haye Jellema – drums