Home

JAZZCONCERT Judith Nijland

Zaterdag 19 november, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

 

'Carmina Latina', Jazz in het Latijn

Judith NijlandJazz standards, nieuwe liedjes, een gedicht van Catullus (1e eeuw v. Chr.) en een nummer van Chick Corea.
Allemaal in het Latijn, omdat Judith ooit afstudeerde in Grieks en Latijn en het nu tijd is om het prachtige Latijn en de liefde voor jazz bij elkaar te brengen. Judith en haar band namen negen nummers op. De teksten zijn van het Engels en het Nederlands naar het Latijn vertaald. Soms letterlijk, maar meestal losjes.

Van Catullus tot Chick Corea. Jazz standards, nieuwe liedjes, een 2000 jaar oud gedicht van Catullus en een nummer van Chick Corea. Allemaal in het Latijn. Omdat jazz-zangeres Judith Nijland ooit afstudeerde in Grieks en Latijn. En omdat ze heel graag het mooie Latijn en haar liefde voor jazz bij elkaar wil brengen.

Carmina Latina
Carmina Latina betekent Latijnse liederen. Voor dit album zijn nummers als Summertime en The Girl from Ipanema in het Latijn vertaald. Maar Judith schreef ook nieuwe stukken en de muziek bij een 2000 jaar oud gedicht van de Romeinse dichter Catullus. Carmina Latina verbindt verhalen van 2000 jaar geleden met die van nu.

Liefde voor Latijn
Het is een persoonlijke missie van Judith om Latijn meer liefdevolle aandacht te geven. Want Latijn is meer dan het vak dat je op de middelbare laat vallen, meer dan het urbi et orbi van de paus. Latijn is een prachtige taal en de oorsprong van zoveel talen over de hele wereld. We weten niet precies hoe het uitgesproken werd. Maar we hebben door onderzoek wel een goed beeld. Judith heeft zich de afgelopen tijd verdiept in zowel de klassieke als de middeleeuwse uitspraak van de taal.

Judith is een jazz-zangeres en componist. Ze creëert verhalen en liedjes. Op het podium neemt ze je mee, geeft ze je stof tot nadenken. En je gaat weer naar huis met een glimlach. 
Judith is muziek. Al op jonge leeftijd doet ze mee aan talentenjachten met eigen liedjes. De piano thuis wordt veel gebruikt voor klassieke pianolessen en eigen probeersels. Na een studie Grieks en Latijn studeert Judith jazz-zang aan het conservatorium in Den Haag. Ze focust zich nu vooral op het schrijven van eigen stukken en maakt ook nieuwe arrangementen van bestaande muziek. Jazz blijft haar grote liefde.
Haar heldere en warme stem met groot bereik is erg flexibel. Vaak zeggen mensen dat haar geluid op dat van Karen Carpenter lijkt.
Op het podium neemt ze je mee in haar verhaal en geniet ze zichtbaar van de interactie met haar band en het publiek.

Albums:
Carmina Latina | 9 december 2021
A Jazz Tribute To ABBA | 2016
Trav’lin’ Light | 2013
Four Zero | 2011
Suitcase of Songs | 2006
The Beautiful Reality of Life |2003

Ze werkte op haar albums samen met artiesten als Yuri Honing, Peter Beets en Teus Nobel.
En natuurlijk zingt Judith het liefst zoveel mogelijk live. Zowel in Nederland als in het buitenland. Ze toerde de afgelopen jaren door heel Europa, Indonesië, Amerika en meerdere keren door Thailand, Japan en Australië. Afgelopen zomer deed ze met haar band concerten in het Latijn langs de Limes, de oude Romeinse rijksgrens in Nederland.

Bezetting:
Judith Nijland – zang
Tico Pierhagen – piano
Pieter Althuis – contrabas
Arie den Boer – drums