Programma

JAZZCONCERT HENK KRAAIJEVELD 5-tet

Zaterdag 15 april, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

 

Concertfoto's:

2304HenkKraaijeveld5tetband1


2304HenkKraaijeveld5tetHenk12304HenkKraaijeveld5tetDaan12304HenkKraaijeveld5tetTobias12304HenkKraaijeveld5tetPaul12304HenkKraaijeveld5tetRoberto12304HenkKraaijeveld5tetHenk22304HenkKraaijeveld5tetTobias22304HenkKraaijeveld5tetDaan22304HenkKraaijeveld5tetPaul22304HenkKraaijeveld5tetRoberto22304HenkKraaijeveld5tetHenk32304HenkKraaijeveld5tetband2

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Henk Kraaijeveld Quintet
Feestelijk concert met vele hoogtepunten

Het Henk Kraaijeveld Quintet had niet veel tijd nodig om de harten van het publiek te winnen. Wij waren getuige van een muzikaal feest van grote allure en het voelde als een privilege om daarbij aanwezig te mogen zijn En dan, hoe bijzonder: een zanger! Zangeressen te over in de jazz maar naar zangers kun je zoeken zonder te vinden. Het concert was vooral een cd-presentatie van het in 2022 verschenen album 'Patches of Sky’. Gekleed in een opzichtig vuurrood kostuum was zanger Henk Kraaijeveld het stralend middelpunt van dat muzikaal universum.
Er werd geopend met een 'vocal jazz cover’ van ‘Adam's Apple’ van de onlangs overleden saxofonist Wayne Shorter. In dat stuk bleek al dat saxofonist Paul van der Feen en zanger Kraaijeveld zo af en toe deel uitmaakten van een subtiel blazersarrangement. De stem inzetten als instrument dus! Gaandeweg ontstond ook de indruk dat Kraaijeveld beïnvloed moet zijn door de Amerikaanse stemkunstenaar Bobby Mc Ferrin. Laat Kraaijeveld maar scatten en schuiven. Ook voor een gezongen intro van een compositie draait hij zijn hand niet om. De muziek was toegankelijk, meeslepend, groovy maar zeker ook lyrisch. Ook de keuze voor het repertoire was bijzonder. Kraaijeveld zong een Franse tekst. Een chanson? Het bleek een stuk van Gabriël Fauré te zijn. Prachtig! Even later hoorden we een compositie van de mythische zanger-gitarist Nick Drake: 'Place to be’ van 'Pink Moon’. We konden hier genieten van de prachtig gestreken contrabas van Tobias Nijboer. Een hoogtepunt en niet het enige! Misschien was 'Long long road’ nog zo'n hoogtepunt. Gospel? Blues? Onweerstaanbaar mooi! Er viel veel muzikaal vuurwerk te genieten. Pianist Daan Herweg speelde zich in de kijker maar ook saxofonist Paul van der Feen maakte indruk op sax en klarinet.
Na het slotakkoord kreeg de band een dik verdiende staande ovatie. De toegift was onvermijdelijk. Maar zelfs daarna was het publiek niet verzadigd. Een toeschouwer zei na afloop dat hij zo graag de 'vocal jazz cover’ 'Moanin’ van Bobby Timmons had gehoord. Er moest maar een volgende keer komen voor het Henk Kraaijeveld Quintet bij Artishock.

Michiel van Ree

 

----------------------------------------------------------------------------

 

Bekroond jazzvocalist en songwriter Henk Kraaijeveld ontwapent zijn publiek met zijn warme stem en charmante podiumpersoonlijkheid.
2304Henk Kraaijeveld2

Bij Artishock hebben we zo nu en dan een zangeres op het podium staan, maar een zanger! Daar komt verandering in want zanger Henk Kraaijeveld maakt zijn opwachting hier.

Kraaijeveld is opgegroeid met klassieke (koor)muziek en The Beatles en is beïnvloed door muzikanten als zanger Kurt Elling (vanzelfsprekend voor een zanger), bassist en zangeres Esperanza Spalding en bassist Avishai Cohen. Volgens Jazzenzo is Kraaijeveld ook beïnvloed door John Coltrane en Pat Metheny. Niet enkel zangers als inspiratiebron dus! Henk Kraaijeveld is in 2012 cum laude afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium en vervolgde zijn opleiding aan de Manhattan School of Music in New York. Slagwerker Philippe Lemm deed daar ook een aanvullende opleiding. Begin 2013 won Kraaijeveld zowel de jury- als de publieksprijs bij de 10e editie van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours.

Hij voelt zich zowel singer-songwriter als jazzvocalist. Kraaijeveld valt op door zijn sterke teksten en zijn verrassende improvisaties. In 2018 verschijnt zijn debuutalbum 'Passengers’. We horen persoonlijke verhalen en beschouwingen over liefde, eenzaamheid en avontuur. Als het om componeren gaat, vormt Kraaijeveld een machtige twee-eenheid met pianist Daan Herweg. Ze tekenen gezamenlijk voor de meeste composities. Het motorblok van de band dus! De bassist van de band, Tobias Nijboer kennen we van het klassieke ensemble Fuse, de huisband van Podium Klassiek (voorheen Podium Witteman). Verwonderlijk? Nee, want er zijn opnames bekend waarin gastsolist Lucie Horsch op blokfluit samen met Fuse ‘Ornithology’ van Charlie Parker ten gehore brengt. Heel virtuoos! Saxofonist Paul van der Feen kennen we van het Metropole Orkest.
Het concert bij Artishock zal een cd-presentatie van het in 2022 uitgekomen album 'Patches of Sky’ zijn. Luister, om een indruk te krijgen van Kraaijeveld, naar de 'vocal jazz cover’ van ‘Adam's Apple’ van de onlangs overleden saxofonist Wayne Shorter en je komt onder de bekoring van de muzikanten. Het kon wel eens druk worden als Henk Kraaijeveld langskomt. 

Bezetting: Henk Kraaijeveld – zang; Daan Herweg – piano; Paul van der Feen – sax; Tobias Nijboer – bas; Roberto Pistolesi - drums.

www.henkkraaijeveld.com
https://www.youtube.com/watch?v=rxo622T24Gc