Programma

Dubbelconcert  zaterdag 16 december, 20.30 uur, entree € 20,- / 15,-

2312Dubbelconc.VerploegenVoestenPoster  

Concertfoto's en recensie:

Angelo Verploegen 5 

2312AngeloVerploegen5band1

2312AngeloVerploegen5Angelo12312AngeloVerploegen5Nils2312AngeloVerploegen5Marc1

 


2312AngeloVerploegen5GuusNils2312AngeloVerploegen5Jasper

Ruud Voesten Quintet:

 

2312RuudVoesten5tetband1

2312RuudVoesten5tetMoWietse2312RuudVoesten5tetKoen2312RuudVoesten5tetTijs2312RuudVoesten5tetRuud2312RuudVoesten5tetMo12312RuudVoesten5tetWietse1

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Dubbelconcert van Angelo Verploegen 5 en Ruud Voesten Quintet is een heerlijke ‘Klap op de vuurpijl’

Trompet- en bugelspeler Angelo Verploegen sloeg de spijker op z’n kop. Dit concert had veel weg van de legendarische Klap op de Vuurpijlconcerten met het Willem Breuker Kollektief. Van de band van Angelo Verploegen hoorden we een bloemlezing van stukken die Verploegen voor tal van bands heeft geschreven. Die muzikale terugblik leverde de cd ‘Handful of Stories’ op. Een cd-presentatie dus! Het openingsnummer ‘Huubs hub’ begon al goed met dat kenmerkende hardbopgeluid van de Houdini’s. Hoogtepunten waren ‘Monky business’, waarin je duidelijk het Monk-dna kunt terughoren, en ‘Kikker en de horizon’ geschreven voor het Tony Overwater kwintet dat muziek maakte bij de verhalen van Max Velthuijs. Ook het slotakkoord ‘Brad’s feast’, een ode aan pianist Brad Mehldau, was prachtig. In het bugelspel van Verploegen lijkt de invloed van Ack van Rooyen duidelijk hoorbaar. Na dit sluitstuk zei Verploegen zich te verheugen op het gezelschap van Ruud Voesten. Slagwerker en componist (!) Ruud Voesten en pianist Koen Schalkwijk had hij lesgegeven in Arnhem en kijk nou eens!
Na het ‘changement de decor’ hoorden we weer een cd-presentatie, nu van het album ‘Ambrosia’ van het Ruud Voesten Quintet. Deze band hield zich veel minder aan het standaard jazzidioom. De muziek is programmatische muziek die gezien kan worden als een verslag van een imaginaire reis. Voesten liet zich in coronatijd inspireren door de Divina Commedia van Dante en dan vooral door het Inferno. De hel van corona! Ruud Voesten vertelde tussendoor over zonden waardoor mensen de hel niet meer konden ontlopen. Denk aan hebzucht, vraatzucht en woede! Hij vertelde ook over Dante en Vergilius en over de maatschappijkritiek in Dantes boek. Een compositie als ‘The crypto shuffle’ lijkt een moderne verwijzing naar de hebzucht bij Dante. De dramatische wendingen kwamen vaak van pianist Koen Schalkwijk die een duidelijk stempel zette op de muziek met zijn partijen voor de synthesizer. Die dramatiek was evenzeer te danken aan de grote uitblinker Tijs Klaassen op zijn contrabas die prachtig streek, virtuoos soleerde en zijn instrument soms liet klinken als een cello. Een muzikale hoofdrol toch! De composities konden de aandacht vasthouden en de fraaie blazersarrangementen deden vaak denken aan muziek van en voor komedianten. Alsof de speelse geest van Willem Breuker met zijn voorkeur voor Kurt Weill vaardig werd over de muzikanten! De muziek was theatraal en veelal strak gecomponeerd. Door de slagwerker dus! Het concert bij Artishock op 16 december was een feest dat bolstond van de muzikale diversiteit. Opvallend was ook hoezeer de muzikanten zich thuisvoelen bij het jazzpodium in Soest. Angelo Verploegen had het goed gezien! Het was een hartverwarmende Klap op de Vuurpijl!


Michiel van Ree

 

---

Jazzconcert Angelo Verploegen 5

"A Handful of Stories"

2312Angelofoto Rob BeckerDe programmeur willen we evenzeer bejubelen als vervloeken. Twee fantastische optredens op één avond! Hoezo? Zitten er soms 48 uur in een etmaal? Van zoveel moois raakt een mens overprikkeld. Aan de andere kant zijn twee cd-presentaties niet te versmaden. Er is géén voorprogramma, er zijn hoogstens twee magistrale hoofdmoten.

Na al die duo’s, trio’s, kwartetten, sextetten, septetten, octetten, nonetten, tentetten, big bands en orkesten nu dan eindelijk een kwintet. Naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag presenteert trompettist/bugelspeler Angelo Verploegen een overzicht van eigen composities die hij de afgelopen 25 jaar heeft gemaakt.

Vóór de pauze worden we gehypnotiseerd door Angelo Verploegen op trompet en bugel. Kijk en luister naar Jazzhelden en je raakt een beetje verliefd op die man. Zo veelzijdig! Zo bescheiden! Hij presenteert de cd ‘A Handful of Stories’, een soort muzikale bloemlezing van al die composities die hij voor allerlei bands schreef. Een soort muzikale autobiografie?
In Jazzhelden hijst hij onder anderen Jarmo Hoogendijk, Ack van Rooyen en Eric Vloeimans op het schild. “Jazz is verwarren, verrassen, associëren, ontroeren, exalteren” aldus Verploegen. Met de hardbop van de Houdini’s is hij misschien wel het bekendst geworden. Met de Houdini’s nam hij in de buurt van New York twee cd’s op in de beroemde studio van Rudy van Gelder waar van tal van grootheden over de vloer kwamen. Hij werkte met gitariste Corrie van Binsbergen, met de pianisten Martin Fondse en Jeroen van Vliet (beiden Boy Edgar Prijswinnaar!), met stemkunstenaar Jaap Blonk (bekend van zijn uitvoering van de Ursonate van Kurt Schwitters, een hoogtepunt van dada). Verploegen werkte ook mee aan een muziektheaterproductie 'Hartfalen' van Orkater en was betrokken bij een bewerking van de Matthäus Passion en van een bewerking van Porgy and Bess. De laatste jaren laat hij een mooi lyrisch geluid horen, maar met de Houdini’s klonk de powerjazz van de hardbop. Kamermuziek met drie blazers en een bassist (Wiro Mahieu)? Ook dat nog! Veelzijdig in het kwadraat dus. Hij is tot op heden nog veelvuldig te horen bij het Metropole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.
Je kunt je alleen maar verheugen op Angelo Verploegen 5, een kwintet dus!
Bezetting: Angelo Verploegen - trompet, bugel; Nils van Haften - saxofoon; Marc van Roon - piano; Guus Bakker - bas; Jasper van Hulten - drums.

 Angelo Verploegen, Jazzheld 
(foto Rob Becker).


Jazzconcert Ruud Voesten

"Ambrosia"


2312Band foto Ruud Voestens AmbrosiaNa de pauze horen we het kwintet van Ruud Voesten. In september was hij met het Marit van der Lei Nextet bij Artishock te horen op de drums. Voesten drumt niet alleen maar hij componeert ook. Bijzonder!

In de Coronatijd verdiepte hij zich in de Divina Commedia van Dante en de ‘Inferno’ uit dat boek was de inspiratiebron voor zijn muzikale oprispingen. Covid en de lock-down werkten daarbij als katalysator. Dante? Is dat niet een beetje pretentieus of is dat juist prikkelend? Ontpopt Voesten zich tot een duivelskunstenaar, een ware Lucifer die de luisteraar op een helletocht een reis laat maken van een inferno van diepe ellende naar een paradijs boordevol paradijselijke klanken? Programmatische muziek die leidt tot een conceptalbum: ‘Ambrosia’!
De nieuwe oogst van jonge jazzhelden dient zich aan in de band van Voesten. Altsaxofonist Mo van der Does en bassist Tijs Klaassen worden alom gezien als grote talenten die thuishoren in de eredivisie van de Nederlandse jazz. Young VIPS dus eigenlijk! Dat levert spannende muziek op, zwaar aangezet soms met mooie dwarse blazersarrangementen. Onstuimig soms maar ook licht melancholiek. ‘Ambrosia’ kwam in september van dit jaar uit. Vers van de pers dus! Luister naar het meditatieve ‘Goesting’ met een gestreken contrabas en piano in het intro en je bent al bijna verkocht. Elegante en prikkelende muziek van de bovenste plank.
Het wordt een welluidende avond waarvan we hopen dat de muzikale overdaad niet schaadt. Een muzikale kater ligt zeker niet op de loer. Twee bands op één avond voor de prijs van één en een klein beetje. Hoe aantrekkelijk!

De tour wordt ondersteund door stichting NORMA.

2312Norma Fonds logo2312.RuudVoestenAmbrosiaZw
Bezetting
:
Mo van der Does – alt saxofoon
Wietse Voermans – tenor saxofoon
Koen Schalkwijk – piano + synthesizer
Tijs Klaassen – contrabas
Ruud Voesten – drums + composities.