Programma

Jazzconcert Loek van den Berg Quintet

 zaterdag 20 januari, 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-  

Concertfoto's:

 

2401LoekvdBerg5tetband2

2401LoekvdBerg5tetLoekCasNathan22401LoekvdBerg5tetAseoCasLoek2401LoekvdBerg5tetWillem12401LoekvdBerg5tetLoekNathan2401LoekvdBerg5tetAseo2401LoekvdBerg5tetLoek12401LoekvdBerg5tetband12401LoekvdBerg5tetLoek32401LoekvdBerg5tetCas12401LoekvdBerg5tetNathan2401LoekvdBerg5tetAseoCasWillem2401LoekvdBerg5tetWillem22401LoekvdBerg5tetWillem32401LoekvdBerg5tetCas22401LoekvdBerg5tetband32401LoekvdBerg5tetLoekAseo

(foto's PrJazz Artishock).

Recensie:

Loek van den Berg Quintet zorgt voor prachtig concert met een indrukwekkende toegift

Het Loek van den Berg Quintet kwam op 20 januari naar Artishock om het met een Edison Jazz bekroonde debuutalbum ‘Wayfarer’ te vertolken. Toch hoorden we meteen bij aanvang twee nummers die als nieuw werk werden bestempeld: ‘Only weep’ en ‘Attic views’! De Jonge bandleider en altsaxofonist Loek van den Berg speelde samen met de Belgische trombonist Nathan Surquin strak gecomponeerde en hoogst smaakvolle orkestrale blazersarrangementen. Oorstrelend! Het tweede krachtige muzikale blok uit de band bestond uit pianist Aseo Friesacher en contrabassist Cas Jiskoot die met z’n tweeën al fantastisch klonken! De muziek was lichtvoetig, sprankelend, theatraal bij vlagen en regelmatig melancholiek. Soms kreeg je de indruk dat de muziek zelfs te mooi klonk. Geen onvertogen noot te bekennen! Geen rauwe rafelrandjes! Was de muziek soms te gepolijst? Het publiek genoot zichtbaar van de eigen composities van de jonge muzikanten. In de tweede set na de pauze klonk een stuk dat een eerbetoon was aan de Armeense jazzpianist Tigran Hamasyan. Hij zou ‘metaljazz’ spelen. Hamasyan is beïnvloed door de Amerikaanse jazztraditie maar evenzeer door progressieve rock en Armeense volksmuziek. Er was maar één toehoorder in de zaal die van hem had gehoord. Mooi dat Loek van den Berg bij Tigran Hamasyan inspiratie zoekt! Het slot van het concert bestond uit twee prachtige composities van het debuutalbum: het titelstuk ‘Wayfarer’ en ‘Time Tamer’. Het mooiste stuk van de avond was misschien wel de toegift ‘Language Unheard’! Was dit stuk een reactie op de deprimerende verkiezingsuitslag? Loek van den Berg bespeelde de duduk, een Armeens blaasinstrument dat van abrikozenhout wordt gemaakt.
We waren bij Artishock getuige van een prachtig en bijzonder concert!

Michiel van Ree

 

---------------------

 

 Loek van den Berg’s debuutalbum 'Wayfarer' wint Edison Jazz – Nieuwkomer Nationaal 2023.

Loek van den BergQuintetLoek is een verhalenverteller pur sang”
“Loek is een bedachtzame speler met een ronde, melodische sound die zijn luisteraars mee op reis neemt
.”
- NRC, Rubriek “Rijzende Ster Jazz”

De kracht van dit kwintet ligt in het samenspel… … De eigenheid zit hem in de verhalende, moderne stukken, die steeds mooi van sfeer zijn en regelmatig weten te raken. ‘Wayfarer’ is een aansprekend debuut.”
– Jazzenzo

Loek van den Berg is een jonge saxofonist en componist die werd opgeleid aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Hij kreeg onder meer les van grootheden als Benjamin Herman en Tineke Postma en zat in het Nationaal Jeugd Jazz Orkest, toen onder leiding van gitarist Anton Goudsmit. Loek studeerde in 2019 af en won meteen de Erasmus Jazzprijs 2019. In 2022 won Van den Berg met het stuk ‘Wayfarer’ de prijs voor de beste compositie in de Dutch Jazz Competition en in 2023 kreeg debuutalbum ‘Wayfarer’ de Edison Jazz, Nieuwkomer Nationaal. Aan prijzen geen gebrek dus!
Bij Artishock zal een cd-presentatie van dat debuutalbum worden gegeven. De muziek van het quintet klinkt melodisch, melancholiek en sfeervol. Een muzikaal beschavingsoffensief! De muziek is stemmig en ingetogen en zal geen aanslag zijn op trommelvliezen en decibellenmeter. Het is toegankelijke muziek waaraan je je als luisteraar gemakkelijk overgeeft. Er is ruimte voor interactie en improvisatie.
Volgens NRC wordt er bedachtzaam gespeeld door de saxofonist. Het is zeker muziek met pathos. Luister op youtube naar ‘Wayfarer’! Er is een animatie van Thomas de Wit die een beeld geeft van de verhalende muziek van de band en er is een opname uit het Bimhuis van 2023 waar je ‘Wayfarer’ en ‘The Time Tamer’ kunt beluisteren. Je hoort fraaie blazersarrangementen voor saxofoon en trombone. Je hoort ook welluidend melodisch pianospel van pianist Aseo Friesacher die er soms subtiele zanglijnen bij ten gehore brengt. Opvallend is verder contrabassist Cas Jiskoot die onlangs op televisie was bij ‘Werk in uitvoering’ op de NPO gepresenteerd door Wilfried de Jong. Jiskoot vormt een trio met saxofonist Gideon Tazelaar en slagwerker Eric Ineke met wie hij stukken van Sonny Rollins ten gehore brengt. Prachtig! Ook slagwerker Willem Romers hebben we al eerder bij Artishock gehoord. Dat Loek van den Berg zich niet alleen met jazz maar ook met wereldmuziek bezighoudt is niet verwonderlijk. Het zit in het dna van Codarts. Luisteren naar de cd-presentatie van het debuutalbum van een stel jonge honden uit de jazz? Die verleiding lijkt onweerstaanbaar.

 

Bezetting:
Loek van den Berg – saxofoons
Nathan Surquin – trombone
Aseo Friesacher – piano
Cas Jiskoot – contrabas
Willem Romers - drums.