Programma

Jazzconcert Michiel Stekelenburg

 zaterdag 16 maart 2024, 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-  

"... Ik nodig je uit mee te reizen, en samen de grenzen van emotie en identiteit te verkennen. Ik hoop dat deze muzikale ontdekkingsreis jou ook in het hart raakt."
Michiel Stekelenburg

Michiel Stekelenburg

Album-release tour Catharsis

Catharsis: "The process of releasing, and thereby providing relief from, strong or repressed emotions".

Gitarist en componist Michiel Stekelenburg is muzikaal geworteld in de rockmuziek. Hij ging naar het conservatorium om te leren improviseren en werd daar geconfronteerd met jazz. Als je uit de hoek van metal, blues en soul komt, is dat wel even wennen. Hij werd gegrepen door gitaristen zoals Mike Stern die een brug slaan tussen rock en jazz. Stekelenburg maakte deel uit van verschillende pop- en soulbands maar raakte geïntrigeerd door de jazz. Nog steeds wordt zijn spel beïnvloed door de rockmuziek. Hij moet een jong publiek weten te trekken.
Jaren geleden alweer trad Stekelenburg op bij Artishock. Hij bespeelde toen een Fender (stratocaster?) en dat was toen ongebruikelijk in de jazz. Alleen gitarist Jerome Hol, die bij Hans Dulfer speelde, deed dat. In 2011 kwam het album Hypnos uit van een kwartet van Stekelenburg en in 2016 kwam het album Layers uit van een kwintet met de gitarist. Beide albums werden lovend besproken.
Inmiddels heeft Stekelenburg een zevenmansband ‘Catharsis’ opgetuigd. Voor het concert bij Artishock komt Michiel met een kwartet waarvan de geweldige jonge bassist Tijs Klaassen deel uitmaakt. Hem hebben we al eerder gehoord bij Artishock waar hij grote indruk maakte.
We kunnen bij het concert een amalgaam van jazz, rock, indie en modern gecomponeerde muziek verwachten. Vurige solo’s en rauwe energie zullen zeker terug te horen zijn in de muziek. Stekelenburg streeft met zijn huidige band expressie van onderdrukte gevoelens na. Muziektherapie? Hoe kan de gitarist zijn gevoeligheid koesteren zonder verraad te plegen aan zijn mannelijke identiteit? That’s the question! Leve de ambiguïteit! Kom maar op met die ambivalentie! Worstelt Stekelenburg met het traditionele clichébeeld van de man? In ieder geval wil hij ons met zijn muziek ontroeren. Dan verwacht je geen muzikaal spierballenvertoon van machomuzikanten maar eerder subtiel getoonzette kwetsbaarheid. Inmiddels zien we Michiel Stekelenburg vaak de half akoestische Gibson ES 335 bespelen en bedient hij verschillende effectpedalen. Luister op YouTube naar ‘Remembering’ van bassist Avihai Cohen in de uitvoering van Stekelenburg op akoestische gitaar en je hebt meteen zin om meer van hem te horen. We verheugen ons op het concert van de bijzondere gitarist Michiel Stekelenburg!

"Dit album is niet alleen een verzameling van stukken; het is een reis door mijn ziel, een zoektocht naar de balans tussen mijn innerlijke wereld en de verwachtingen van de buitenwereld. Ik nodig je uit mee te reizen, en samen de grenzen van emotie en identiteit te verkennen. Ik hoop dat deze muzikale ontdekkingsreis jou ook in het hart raakt."

 

Bezetting 16 maart:
Michiel Stekelenburg - gitaar; Sjoerd van Eijck - piano; Tijs Klaassen - bas; Jeroen Batterink - drums.