Agenda

 ZA 16 MA Michiel Stekelenburg
  Album-release tour van gitarist Michiel Stekelenburg: 'Catharsis'!
 ZAAL OPEN  20:00 uur  
 AANVANG  20:30 uur 
 ENTREE  € 15,00  
 LEDEN  € 10,00 

 

Concertfoto's:

2403MichielStekelenburg4tetBand1

2403MichielStekelenburg4tetMichiel12403MichielStekelenburg4tetTijs12403MichielStekelenburg4tetSjoerd12403MichielStekelenburg4tetJeroen1

 

2403MichielStekelenburg4tetMichiel22403MichielStekelenburg4tetJeroen22403MichielStekelenburg4tetTijs22403MichielStekelenburg4tetSjoerd22403MichielStekelenburg4tetMichiel32403MichielStekelenburg4tetBand2

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Prachtig concert met subtiel getoonzette kwetsbaarheid van het Michiel Stekelenburg Kwartet

Het concert van het Michiel Stekelenburg Kwartet in Artishock op 16 maart was een prachtig concert met een handicap. De nieuwe cd ‘Catharsis’ van Stekelenburgs septet (!) kwam uit op 15 maart en zou op die dag gepresenteerd worden in het Bimhuis, maar door een dubbelboeking ging dat feest niet door. Dus had Artishock de primeur om voor het eerst de muziek live te horen. Maar het kwartet herbergde naast gitarist Stekelenburg alleen pianist Sjoerd van Eijck uit het septet. Geen driekoppige blazerssectie dus en zoiets beperkt de keuze voor het repertoire.
Voor de pauze werd ouder werk gespeeld en alleen ‘Morning Song’ van het nieuwe album. Dat was een prachtige compositie die moeiteloos de toets der kritiek kan doorstaan. Componeren kan Stekelenburg dus ook. We horen de invloed van stergitarist Pat Metheny. De ruimtelijke effecten van Stekelenburgs gitaar drukken hun stempel op het bandgeluid en het gitaarspel krijgt zo een duidelijk hoorbare emotionele lading. Lichtvoetige, lyrische en warmbloedige muziek die je beslist vaker zou willen horen. Pianist Sjoerd van Eijck en contrabassist Tijs Klaassen waren bijzonder goed op dreef en ook drummer Jeroen Batterink viel niet uit de toon. Enerzijds horen we aan popmuziek verwante composities met slaggitaarwerk dat daar bij hoort, maar de akkoordenprogressies en complexe harmonieën associëren we weer met jazz. Harmonieuze, melodieuze sfeermuziek die strak gecomponeerd lijkt maar toch ruimte biedt voor improvisatie. Muziek die zowel stemmig als uitbundig en turbulent kan klinken.
Na de pauze horen we de fraaie compositie ‘Flow’ en ook het stuk ‘Renewal’ van het nieuwe album. In het slotakkoord ‘Mist’ hoorden we emotioneel louterende muziek zoals Stekelenburg die bedoeld moet hebben. Muziek die in de eerste plaats krachtige emoties moet opwekken. Muziek die ontroert! Ook in de schaamteloos gevoelige toegift hoorden we dat de missie om de luisteraar te raken geslaagd is. Laten we hopen dat de toehoorders de catharsis, de emotionele loutering aan den lijve hebben ervaren. In ieder geval hebben ze subtiel getoonzette kwetsbaarheid in overvloed te horen gekregen. De cd van het nieuwe album ging grif van de hand nadat het applaus was verstomd.

Michiel van Ree

-------------------------

 

"... Ik nodig je uit mee te reizen, en samen de grenzen van emotie en identiteit te verkennen. Ik hoop dat deze muzikale ontdekkingsreis jou ook in het hart raakt."

Michiel Stekelenburg

Michiel Stekelenburg

Album-release tour Catharsis

Catharsis: "The process of releasing, and thereby providing relief from, strong or repressed emotions".

Gitarist en componist Michiel Stekelenburg is muzikaal geworteld in de rockmuziek. Hij ging naar het conservatorium om te leren improviseren en werd daar geconfronteerd met jazz. Als je uit de hoek van metal, blues en soul komt, is dat wel even wennen. Hij werd gegrepen door gitaristen zoals Mike Stern die een brug slaan tussen rock en jazz. Stekelenburg maakte deel uit van verschillende pop- en soulbands maar raakte geïntrigeerd door de jazz. Nog steeds wordt zijn spel beïnvloed door de rockmuziek. Hij moet een jong publiek weten te trekken.
Jaren geleden alweer trad Stekelenburg op bij Artishock. Hij bespeelde toen een Fender (stratocaster?) en dat was toen ongebruikelijk in de jazz. Alleen gitarist Jerome Hol, die bij Hans Dulfer speelde, deed dat. In 2011 kwam het album Hypnos uit van een kwartet van Stekelenburg en in 2016 kwam het album Layers uit van een kwintet met de gitarist. Beide albums werden lovend besproken.
Inmiddels heeft Stekelenburg een zevenmansband ‘Catharsis’ opgetuigd. Voor het concert bij Artishock komt Michiel met een kwartet waarvan de geweldige jonge bassist Tijs Klaassen deel uitmaakt. Hem hebben we al eerder gehoord bij Artishock waar hij grote indruk maakte.
We kunnen bij het concert een amalgaam van jazz, rock, indie en modern gecomponeerde muziek verwachten. Vurige solo’s en rauwe energie zullen zeker terug te horen zijn in de muziek. Stekelenburg streeft met zijn huidige band expressie van onderdrukte gevoelens na. Muziektherapie? Hoe kan de gitarist zijn gevoeligheid koesteren zonder verraad te plegen aan zijn mannelijke identiteit? That’s the question! Leve de ambiguïteit! Kom maar op met die ambivalentie! Worstelt Stekelenburg met het traditionele clichébeeld van de man? In ieder geval wil hij ons met zijn muziek ontroeren. Dan verwacht je geen muzikaal spierballenvertoon van machomuzikanten maar eerder subtiel getoonzette kwetsbaarheid. Inmiddels zien we Michiel Stekelenburg vaak de half akoestische Gibson ES 335 bespelen en bedient hij verschillende effectpedalen. Luister op YouTube naar ‘Remembering’ van bassist Avihai Cohen in de uitvoering van Stekelenburg op akoestische gitaar en je hebt meteen zin om meer van hem te horen. We verheugen ons op het concert van de bijzondere gitarist Michiel Stekelenburg!

"Dit album is niet alleen een verzameling van stukken; het is een reis door mijn ziel, een zoektocht naar de balans tussen mijn innerlijke wereld en de verwachtingen van de buitenwereld. Ik nodig je uit mee te reizen, en samen de grenzen van emotie en identiteit te verkennen. Ik hoop dat deze muzikale ontdekkingsreis jou ook in het hart raakt."

Bezetting 16 maart:
Michiel Stekelenburg - gitaar
Sjoerd van Eijck - piano
Tijs Klaassen - bas
Jeroen Batterink - drums.