Galerij

Expositie Rob Swart met de titel ‘Levendige Landschappen'

Opening 4 februari om 20.00 uur. Om half negen neemt de Jazzclub het stokje over met JOEP GROTENDORST.

 

De maand februari kunt u genieten van het werk van Rob Swart met de titel ‘Levendige Landschappen’. Dat zijn ze zeker, of ze nu gemaakt zijn na een bezoek aan de Korte Duinen of aan Zweden, Rob weet levendigheid met kleur te treffen.
De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op 4 februari om 20.00 uur, Artishock. Om 20.30 uur gaat de opening over in een jazz-avond met de JAZZCLUB met JOEP GROTENDORST

Kijken tijdens reizen
voor zijn werk als klimaatdeskundige reisde Rob veel waardoor er weinig tijd was om te schilderen. Maar hij is altijd met kunst bezig geweest. Museumbezoek was een vast onderdeel van zijn programma. Een belangrijke stimulans vond plaats lang geleden tijdens een studiereis naar Hongarije waar een medestudent de groep steeds ophield omdat hij in zijn schetsboek bezig was. Sindsdien heeft hij altijd een schetsboek bij zich. Rob: “het liefst zou ik buiten werken maar praktisch is dat nog niet zo simpel. Makkelijker is het om buiten een schets te maken. Dan zie ik ergens iets moois in om later uit te werken. De kleuren ontstaan tijdens het schilderen van bijv ijsschotsen in Zweden, ik maak eerst een foto waar ik me later op baseer, of de kleuren van gewoon zwammen in de duinen".
Ook kunstenaars uit landen die hij vaak bezocht heeft, inspireren hem. Veelal namen die in Nederland niet zo bekend zijn zoals Tom Thomson en de “Group of 7” uit Canada of de impressionist uit Ierland Paul Henry. Hij heeft Ierland volgens het cliché van ‘cottages en bergen’ geschilderd; voor Rob resoneert dit werk met zijn interesse in landschappen.

(Lievelings)werk

Swart 1Gevraagd naar Rob’s laatste werk zegt hij: “Dat is een klein werkje van kleurige zwammen gezien op een boomstronk in de Korte Duinen. Hier loop ik vaak en nu niet meer onbevangen want ik zie altijd wel iets bijzonders”. Rob maakt veelal eerst een schets van wat hij later wil uitwerken of een foto. Zo heeft hij een keur aan schetsen van natuurobjecten die op zich al het bekijken waard zijn.
Swart 3Grappig is dat één van Rob’s favorieten ook de meeste ‘likes’ kreeg op zijn website, een besneeuwde stuifwal aan De Zoom in Soest. Wat hem pas onlangs echt opviel is dat er vaak een verdwijnpunt in zijn werk is, een weggetje, een horizon, je oog volgt een route. Dat gaat onbewust, voor hem als schilder maar ook als kijker die dat aantrekkelijk lijkt te vinden. Het gaat altijd om de schoonheid van de natuur en om die weer te geven op het doek.


Enkele ambities
Rob zou graag één onderwerp eens steeds in ander licht schilderen en een ander jaargetijde willen belichten. Ook interessant is naast acryl met andere materialen te gaan werken, bijvoorbeeld met inkt. En ook zou hij de link tussen klimaat en zijn werk willen uitwerken. Interessant is om te onderzoeken of dat op een positievere manier kan dan het schetsen van de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

Openingstijden Artishock: woens- en vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur Maandag- en woensdagavond; 1915-20.15 en tijdens de activiteiten (zie de website). Verder in overleg: 0625586354