Archief


Expositie: ABSTRACTLAND = Marion Kraus


Opening zaterdag 2 maart om 20.00 uur,
om 20.30 het Jazzoptreden met de 
Muzikale 'duizendpoot' David Aguiar


Openingstijden Artishock Expositie: 
Maandag- en woensdagavond; 19.15-20.00 en tijdens de activiteiten (zie de website).
Verder in overleg met huismeester Semmy Prinsen: 0625586354

Marion KrausMaart staat in het teken van landschappen en abstract werk van de Baarnse kunstschilder Marion Kraus. De landschappen zijn bijna abstract en geven haar kijk op het bos en bomen weer, waarbij het licht diepte en spanning geeft.

Marion is constant op zoek naar uitdagingen om zich creatief te blijven ontwikkelen. Na een opleiding aan de Minerva Academie in Groningen is zij kritisch blijven kijken naar haar eigen werk. Zij schilderde onder meer vele portretten in haar woonplaats Haren, vaak in opdracht. Daar gaf ze ook schilderles in haar atelier en gaf als museumdocent lezingen en rondleidingen bij het Drents Museum. Soortgelijke dingen doet ze nu bij Singer in Laren. Een verhuizing naar Baarn zorgde voor de nabijheid van bossen als inspiratiebron. Bomen zonder bladeren vindt ze het mooist om te schilderen, dan zie je mooi de sterke lijnen en vormen. De landschappen geeft Marion weer in prachtige zachte kleuren en met een zekere mate van abstractie, het gaat om het “bosgevoel”

Naast haar landschappen hangt abstract werk. Dat zijn geen herkenbare plaatjes, wat wel wordt vorm, oppervlak, structuur, ritme en kleur aangereikt. Het beeld nodigt uit om naar binnen te stappen en van daaruit de gelaagdheid te ontdekken en te ervaren, leidend tot herkenning.

Marion werkt zowel met olieverf als acryl op doek, en naast penseel en kwast gebruikt ze ook paletmessen, plastic kaartjes en andere hulpmiddelen. Ook hergebruikt zij vaak schilderijen waar ze niet tevreden over is als ondergrond voor nieuwe werken. Ze stelt: "Het is soms fijn als een werk mislukt”. Dat lijkt vreemd, maar is toch begrijpelijk, omdat de onderliggende structuur en kleuren van oude schilderijen op een onverwachte en interessante wijze door kunnen werken in het nieuwe werk. In ieder nieuw schilderij zoekt ze naar een ideale combinatie van diepte, licht, kleur en structuur.

Veel kunstenaars inspireren Marion. Ze kijkt dan niet alleen naar de afbeelding, maar speciaal ook naar hoe andere kunstenaars verschillende technieken gebruiken. Zo heeft indirect de schilderstijl uit de 17de eeuw invloed op haar werk. Zij noemt Bartholomeus van der Helst, maar ook de stilleven-traditie uit die tijd, met de symboliek die daarbij een grote rol speelt. Georg Baselitz, Max Liebermann en Lucebert zijn een paar schilders uit latere tijden die haar inspireren. 

In Baarn is ze ook betrokken bij de organisatie van de Atelierroute. En parallel aan haar schilderwerk is Marion ook actief met fotografie, waarbij soms dezelfde thema’s terugkomen als in de schilderijen, zoals zorgvuldig gecomponeerde bloemstillevens. Misschien gaan we hier in de toekomst meer van zien. De werken bij Artishock zijn te koop, maar pas als het bij de aspirant koper thuis heeft gehangen, zodat die kan zien of het werk past, en dan kan beslissen!

Marion Kraus

www.marionkraus.com
www.fotomarionkraus.com

www.eemland1.nl/eemland1/landschappen-en-abstract-werk-in-artishock/