Actueel


Expositie: “Ik wil dat het goed is” Josua de Jong


Opening zaterdag 6 april om 20.00 uur,
om 20.30 het Jazzoptreden met het Kongsi trio

Openingstijden Artishock Expositie: 
Maandag- en woensdagavond; 19.15-20.00 en tijdens de activiteiten (zie de website).
Verder in overleg met huismeester Semmy Prinsen: 0625586354

In de maand april start de expositie van Josua de Jong (1952) in Artishock. Hij schildert vooral Hollandse landschappen in een stijl die zich beweegt tussen im- en expressionisme met de intentie “ik wil dat het goed is”. Met grove streken en een warm en aantrekkelijk kleurenpalet heeft Josua een zeer herkenbare persoonlijke stijl, die de beschouwer meteen naar de kern van zijn werk voert. Deze expositie is verlengd tot eind mei.
 
Sinds 3 jaar woont deze in Amsterdam geboren en getogen kunstenaar in Soest. Amsterdam werd hem te druk en in Soest trokken de rust en de fraaie afwisselende landschappen hem. Ongeveer vanaf zijn 30ste heeft hij van het schilderen, dat hij met veel plezier doet, kunnen leven. Hij heeft in het begin erg gezocht naar een vorm voor zijn expressie. Aanvankelijk met een zelfgebouwde pers om etsen te maken en daarnaast schilderwerk. In het begin schilderde Josua de achterkanten van de kramen op de Albert Cuypmarkt. Deze schilderijen verkochten erg goed, en het grafische werk was veel gedoe, zodat hij besloot door te gaan met schilderen.
Hij reisde met zijn schilderijen heel Nederland door. Bij veel Kunstuitlenen door heel Nederland had hij schilderijen staan en op veel plaatsten in Nederland heeft hij geëxposeerd. De vraag naar zijn werk was groot. Ook zijn veel werken in Duitsland en Amerika terecht gekomen via bezoekers en vakantiegangers. 
Zijn werken zijn moeilijk te typeren, maar misschien het beste te omschrijven als een mengeling van impressionisme wat betreft de losse techniek en expressionisme wat betreft de persoonlijk ingevulde kleur en vorm.
 
Zijn schilderijen zijn in de loop der jaren enigszins veranderd wat betreft kleur en onderwerp. Aanvankelijk schilderde Josua veelal interieurs en stadsgezichten, vooral in aarde tinten. Nu schildert hij hoofdzakelijk natuur en landschappen in warme tinten. 
Al zijn werk is met olieverf op doeken gemaakt. De doeken zijn ongeveer in 3 standaardmaten en komen allen in een houten lijst. Zijn werken komen tot stand aan de hand van de vormen op foto’s die Josua tijdens wandelingen en fietstochten maakt. De foto’s worden in het atelier met houtskool op papier vertaald naar zwart-wit schetsen. Deze vormen dan de basis voor de schilderijen met de kleuren, die Josua mooi vindt. Door deze werkwijze worden zijn werken sfeervol.  Josua is van mening, dat zijn doeken spannend moeten blijven, hij ze zelf aangenaam moet vinden om naar te kijken, hij ze zelf goed moet vinden en dat ze moeten “kloppen”.

  
Als een schilderij klaar is, wordt hij vaak nieuwsgierig hoe het eruit zou zien als hij een aantal vlakken of kleuren anders zou doen. Daarom schildert hij soms verschillende interpretaties van één bepaald landschap. Josua heeft een grote productie, waarvan een deel nu te zien is in Artishock. 
 
Voor geïnteresseerden heeft hij nog vele werken in zijn atelier een deel is te zien op https://www.josuadejong.nl

Marion Kraus Marion Kraus