Actueel


Expositie: Verbeelde verhalen......


Opening zaterdag 1 juni om 20.00 uur,
om 20.30 het Jazzoptreden: reünie van Perron 5B muzikanten

Openingstijden Artishock Expositie: 
Maandag- en woensdagavond; 19.15-20.00 en tijdens de activiteiten (zie de website).
Verder in overleg met huismeester Semmy Prinsen: 06 2558 6354

In de maand juni exposeert een jonge kunstenaar in Artishock: Hannah Wantenaar (24). Ze maakt haar werk in de oude boerderij aan de Birkstraat waar ze is geboren en getogen. Hannah maakt naast animaties vooral verhalende schilderijen in aquarel of acryl. Ze is momenteel bezig met haar Masters aan de St. Joost School of Art and Design in ’s-Hertogenbosch.

Hannah heeft haar hele leven al getekend en is daar zowel thuis als door haar docenten later op school (het Atrium in Amersfoort) in gestimuleerd. Haar oma was een belangrijke drijvende kracht die Hannah de teken- en schilderkant opstuurde. Een prijs die ze won bij de Kunstbende gaf haar een nieuwe impuls. Zij las (en leest) ook veel en interesseerde zich meteen voor de illustraties bij jeugdboeken.
De Nederlander Thé Tjong-Khing en de Amerikaanse Jeannie Lynn Paske zijn Hannah’s grote voorbeelden. Dat is goed terug te zien in haar werk.
Ieder beeld dat ze maakt is als een momentopname in een langer verhaal, dat alleen Hannah kent. Dat kan verzonnen zijn, iets wat ze gelezen heeft, of de tekst van een liedje. De kijker kan zich een voorstelling proberen te maken van zulke verhalen.

Vaak komen er verzonnen, sprookjesachtige wezens voor op haar schilderijen. Die zijn meestal vriendelijk van karakter, misschien in lijn met haar eigen aard? Dat verhalende karakter van haar schilderijen leidt tot de opgave voor Hannah om beweging te suggereren in een stilstaand 2d-beeld.
Dat doet ze onder meer door de manier waarop ze de mensen, dieren en andere wezens afbeeldt, maar ook door een losse schilderstijl zonder veel scherpe lijnen. Hoewel ze vooral thuis werkt, observeert ze buiten hoe mensen en dingen bewegen, om houdingen goed te kunnen weergeven. “Ik zit soms op een bankje in een park en kijk goed om me heen naar de wereld”.

Na een begin met potloden ging ze al snel aquarel gebruiken en soms acryl. Hoewel ze van deze materialen houdt vanwege de korte droogtijd, is Hannah zeker geen ongeduldig type. “Ik heb talent voor geduld” zegt ze. Dat uit zich in haar voorliefde voor 2D-animaties.
Het beeldje-voor-beeldje karakter daarvan vereist veel tijd. Haar opleiding in Den Bosch is hier ook op gericht. Zij is een groot bewonderaar van subtiele animatiekunstenaars als de Japanse Hayao Miyazaki (studio Gibli) en Michael Dudok de Wit. Haar hoop is dat ze op den duur met haar werk haar brood kan verdienen, bijvoorbeeld door bij een animatiestudio te kunnen werken aan langere verhalen.
Iets minder belangstelling heeft ze voor een loopbaan in de commerciële hoek, zoals het maken korte animaties in de reclamewereld of explainer videos (uitlegvideo’s, waarin een complex onderwerp op heldere, beknopte en krachtige wijze wordt). De toekomst zal uitwijzen hoe ze verder haar talent kan ontplooien.

Meer informatie en voorbeelden van haar werk zijn te vinden op: https://www.hannahwantenaar.com/

  Wantenaar 02