Theater

Drie professionele Kleinkunstenaars na elkaar. Humor, verrassing, ontroering.

Slagroomtoet, Ingeburgerd & De del van Rembrandt, grotesk en grenzeloos consumeren

Theater vrijdag 1 dec 2023 Aanvang 20.15 uur, entree prijs €15 (leden € 13,50)

 

TSZ Maj Daniil en Belinda

 

Slagroomtoet: door Maj van der Mersch.

Na een nieuw mens op de wereld te hebben gezet beseft Maj zich dat dit het mooiste is wat er is. Zoveel liefde is ongekend. Maar ze realiseert zich ook dat dit nieuwe mens op een planeet leeft waarvan de toekomst onzeker is. Zo weinig liefde die naar de aarde lijkt te gaan. Mensen consumeren haar leeg. Maj ziet om haar heen spullen voorbijvliegen, potentiële leefplekken en andere aardes aangekondigd worden. Op humoristische, speelse wijze onderzoekt zij zowel de rol van de consument als het geconsumeerde product. Kunnen we het tij nog keren door hier iets uit te leren?

Een muzikale zoektocht. Onder begeleiding van gitarist Maurits van der Mersch beschouwt Maj de wereld met een vrolijke nood/t.

Maj is een beeldende verteller en zangeres. Ze haalt wereldproblematiek aan in haar liedjes, mime, teksten en gedichten. En doet dit met een flinke portie eerlijkheid en humor. Ondersteund door de accordeon. Maj schrijft liedjes en poëtische teksten met de strekking dat we uiteindelijk allemaal één en hetzelfde zijn. Een mens. Die ontstaan is uit de natuur. Of is de mens natuur van zichzelf?

Maker: Maj van der Mersch

Regie: Els van Maurik

Foto: Martin Pluimers (bewerking Maj van der Mersch)

 

Ingeburgerd: door Daniil Aleksin.

'Ingeburgerd', een humoristische en persoonlijke kleinkunstshow over inburgeren in Nederland. Vanuit zijn Belarussische
achtergrond vertelt Daniil Aleksin hoe de oude Sovjet structuren nog steeds een rol spelen in zijn leven. Hij neemt je mee in zijn verhaal door middel van dans, stand-up en theater. Soms zijn we ondergeschikt aan grotere machten en moeten we ons aanpassen.
Inburgeren, hoe doe je dat?

Daniil is een veelzijdige theatermaker woonachtig te Amsterdam. Op een fraaie manier wil hij de toeschouwers meenemen in zijn verrassende en soms shockerende voorstelling. Want niets is voor hem te gek, op de aardse dagelijkse werkelijkheid na. Voor zijn werk zet hij zichzelf graag in als schrijver en verhalenverteller, en begeeft zich ook in de werelden van dans en originele stand-up comedy. Hij laat zowel de vrouw als de man door zich heen schemeren en gebruikt met plezier zijn merkwaardige gevoel, onder andere voor humor.

Spel: Daniil Aleksin

Regie: Selma Susanna
Foto: Martin Pluimers

 

De del van Rembrandt: door Belinda Oud.

Welkom bij de Hendrickje Stoffels show! Het verhaal van een vrouw uit de 17e eeuw. Verteld en bezongen in hertaalde popsongs. Opdat je nooit en te nimmer ondergeschikt zal zijn aan een schilder, een kerk of welke maatschappelijke druk dan ook.

Als 16 jarige, op 5 vwo, schreef ze een geschiedenis werkstuk over Hendrickje Stoffels, de tweede vrouw van Rembrandt van Rijn. Ze interviewde Astrid Waltmans, de auteur van het boek ‘Hendrickje Stoffels, een meisje uit de provincie in een Amsterdams kunstenaarsmilieu’. En hoe meer Belinda zich in haar verdiepte, hoe meer ze erachter kwam dat zij zoveel meer was dan alleen maar de vrouw van. Geïnspireerd door de musical comedy serie Crazy Ex-Girlfriend heeft ze pop songs hertaald en brengt ze Hendrickje Stoffels naar deze tijd. De voorstelling speelde ze voor het eerst in mei 2022 tijdens eens reeks voorstellingen vanuit het makerscollectief M.C.020, waar Belinda sinds 2022 deel van uitmaakt.

Belinda is een fijne nieuwkomer binnen de jonge garde kleinkunstenaars. Op het podium heeft ze een klassiek voorkomen, weerkaatsend licht in haar ogen en een krachtige stem. Ze heeft altijd een vindingrijke manier om een situatie te bevragen of onderuit te halen. Dit levert soms intieme, soms groteske scènes op, altijd met een snufje liefde en hier en daar een hilarische wending.

maker Belinda Oud
coach Vera Kaye | makersadvies Selma Susanna
met dank aan Sarah Lee Ketner