Jazz

Zaterdag 17 november: Jazzconcert BEN VAN DEN DUNGEN QUARTET, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.1811BenVanDenDungenfotoE.J.3748

Tribute to Trane

Het Ben van den Dungen Quartet geeft een hommage aan de legendarische tenorsaxofist John Coltrane en zijn muziek.

Een hommage aan tenorsaxofonist John Coltrane, dat is toch helemaal niet meer nodig? Vraag kenners om drie giants of jazz te noemen en Coltrane zit er steevast bij. Een muzikaal monument oprichten is niet meer aan de orde, maar we moeten deze gigant wel in herinnering blijven roepen. Luister naar “Kind of Blue” van Miles Davis en luister naar pianist Bill Evans en Coltrane en besef dat deze muziek geen verjongingskuur nodig heeft. Deze muziek wordt geen anachronisme, deze muziek doet nooit gedateerd aan. Dat is een enorme verdienste.
Het Ben van den Dungen Quartet speelde jaren geleden een soort van generale repetitie in de JazzClub van Artishock en deed de luisteraars versteld staan. Wat een geweldige muzikanten! Vooral pianist Miguel Rodriguez ontpopte zich als een intrigerende alleskunner op zijn instrument. Alleen al voor hem moet je zo’n concert niet aan je neus voorbij laten gaan. Aan saxofonist en JazzheldBen van den Dungen kun je zo’n hommage wel toevertrouwen. Hij vormde lange tijd een muzikale twee-eenheid met trompettist Jarmo Hoogendijk en speelde ook bij Nueva Manteca, het Rotterdamse Latin collectief. En dan zijn bassist Marius Beets en drummer Gijs Dijkhuizen ook nog eens niet de eersten de besten.
Coltrane heeft ook indruk gemaakt met muzikanten als pianist McCoy Tyner en basklarinettist Eric Dolphy en met composities als “Spiritual”. En wat te denken van composities als “Equinox” (geweldig uitgevoerd door gitarist Pat Metheny en saxofonist Kenny Garrett) en de ballad “Dear Lord”! Natuurlijk is Coltrane ook bekend vanwege het vernieuwende album “Giant Steps” uit 1959 dat een afscheid van de stijl van de bebop inluidde.
De liefde voor de muziek van John Coltrane is “A love supreme” en die is bij het Ben van den Dungen Quartet in de allerbeste handen.
Bezetting: Ben van den Dungen – saxen; Miguel Rodriguez – piano; Marius Beets– bas; Gijs Dijkhuizen – drums.

Jazzheld

logo jazzhelden live

FPK LOGO ZWART XS