Jazz

ZATERDAG 16 MAART: JAZZCONCERT JORN SWART TRIO aanvang 21.00 uur, entree €12,-/9,-.

"Malnoia"

1903JornSwartTrioAshock

 1903JornSwartTrioJorn.11903JornSwartTrioLucas11903JornSwartTrioBenni1903JornSwartTrioJorn2

1903JornSwartTrioLucas2.jppg1903JornSwartTrioBenni.2

(foto's Ron van Ewijk).

 

Recensie:

Jorn Swart Trio/Malnoia speelt een fijnzinnige cocktail van jazz en klassiek

Jorn Swart Trio? Malnoia? Nooit van gehoord. Maar sinds het optreden op 16 maart bij Artishock hebben we er wél van gehoord en hoe! Het zeer onconventionele trio (piano, basklarinet en altviool) vertoeft in de V.S. waar pianist Jorn Swart zijn master deed. Het trio is niet alleen onconventioneel vanwege de ongebruikelijke bezetting, maar ook door de fijnzinnige cocktail van jazz en klassiek die het de luisteraar bereidt. Een soort muzikale januskop die bij het publiek in goede aarde viel. Bijval zat! Er werd veel werk gespeeld van een nog dit jaar te verschijnen cd. Het openingsnummer “Hindemith” was geïnspireerd door de altvioolsonates van Hindemith natuurlijk. Het tweede nummer was getiteld “Prokofjev” en die componist was ook na de pauze een inspiratiebron voor het stuk “Peter canon”. Dat leverde een uniek geluid op: strak gecomponeerde, welluidende, smaakvolle stukken die genoeg ruimte boden voor improvisatie. De muziek hinkt elegant op twee gedachten: een amalgaam van jazz en klassiek, en dat leverde toegankelijke, meeslepende muziek op. Het hele concert kon worden opgevat als een open sollicitatie voor een optreden bij Podium Witteman waar deze muziek meer dan welkom lijkt. En de jazz dan? Voor de pauze klonk een prachtige vertolking van “Blue in green” van het legendarische album “Kind of blue” uit 1959 van Miles Davis. Het slotnummer was geïnspireerd door pianist Jaki Byard die we kennen van Charles Mingus. Het Jorn Swart Trio maakt geen muziek voor het grote publiek maar wél muziek voor muzikale fijnproevers en die werden op hun wenken bediend. Wat waren die pianoarrangementen toch mooi en hoe indrukwekkend bespeelden basklarinettist Lucas Pino (VS) en altviolist Benni von Gutzeit (Duitsland) hun instrument! Het Jorn Swart Trio/Malnoia verdient het om wijd en zijd bekend te zijn bij al diegenen die op zoek zijn naar muzikale smaakmakers van het allerhoogste niveau. Hoort zegt het voort!

Michiel van Ree.

 ----

 

Jorn Swart (Groningen '87) is een jonge gedreven pianist en componist, wonend en werkzaam in New York City. Zijn verfijnde, meeslepende spel en rake composities leverden hem al veel nationale en internationale waardering op. 


In november 2013 bracht de jonge pianist Jorn Swart zijn debuut-cd “A day in the life of Boriz” uit die door de pers met lof werd overladen. In 2010 ontving hij een drietal beurzen om zijn masterdiploma in New York te behalen. Daar is hij niet onopgemerkt gebleven. In 2011 was hij één van de twintig internationale jazzmusici die waren geselecteerd voor de Betty Carter Jazz Ahead Residency in Washington D.C.! In hetzelfde jaar won hij de Sir Roland Hanna Award, jaarlijks uitgereikt aan een excellente pianist. Roland Hanna, die heerlijke pianist van Charles Mingus! Swart speelde met grootheden als Jimmy Heath en op legendarische podia als de New Yorkse Blue Note Jazz Club.
Het tweede album “Malnoia”, uitgebracht in 2018, trok de aandacht door zijn onconventionele opzet van het pianotrio: piano, viool en basklarinet! Dat riekt naar klassiek. Swart wordt vakkundig terzijde gestaan door de Duitse violist Benjamin von Gutzeit en de Amerikaanse blazer (tenorsaxofoon en basklarinet) Lucas Pino. Von Gutzeit speelde onder andere bij Martin Fondse’s Starvinsky Orchestra. Ook hij trok naar New York om een masterdiploma te behalen. Hij speelde onder anderen met cellist Ernst Reijseger en saxofonist Dave Liebman. Lucas Pino speelde met grootheden als Dave Brubeck, Christian Mc Bride Jimmy Heath en Benny Green. Het kan niet op! Hij haalde zijn master aan het fameuze Juilliard in 2011! Jazz in een kamermuziekopzet? Ja ja! Swart heeft zich laten inspireren door klassieke componisten als Ravel, Bartok en Paul Hindemith. Dat zijn bepaald geen doorsnee inspiratiebronnen voor een jazzpianist.
We zijn benieuwd hoe deze klassieke invloeden met jazz worden vermengd. Er wordt al gesproken van “hallucinogene kamermuziek”. Het klinkt als een contradictio in terminis, maar we gaan er vast verslaafd aan raken.

Bezetting:
Jorn Swart - piano; Lucas Pino - basklarinet; Benni von Gutzeit - altviool.

 

www.jornswart.com/malnoia
www.BJURecords.com
instagram: @jornswart
facebook: Malnoia

 

Jorn Swart, Malnoia

Info Jazzenzo 

 

 FPK LOGO ZWART XS