Jazz

Zaterdag 21 december: JAZZCONCERT BREDERODE, GLERUM & SCHOLTEN, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

 1912BGS

1912BGS Wolfert

1912BGSErnstMarzio11912BGSMarzio

1912BrederodeGlerumScholten21dec1912BGSErnst1912BGSErnstMarzio

(foto's Ot Jonkers).

 

Recensie:

Muzikale mindfulness in optima forma
Prachtig concert supertrio

Op 13 december hadden gitarist Marzio Scholten, pianist Wolfert Brederode en bassist Ernst Glerum hun cd-presentatie in het Concertgebouw in Amsterdam en nu al speelden ze, zij het in een andere ambiance, bij Artishock op 21 december. Het klinkt als een primeur. Het eind november uitgekomen album “Isolophilia” kreeg vier sterren in de Volkskrant en gitarist Scholten werd eervol vergeleken met de Amerikaanse jazzgitarist Bill Frisell. We hoorden verstilde, ingetogen muziek die een welhaast boeddhistische piëteit uitstraalde. Heerlijke muzikale meditatie leverde een prachtig concert op waar helaas te weinig mensen getuige van waren. Een warme golfstroom van subtiele atmosferische harmonieën met een melancholische ondertoon leek bedoeld te zijn om spanning en onrust weg te spoelen. Wie de jachtigheid van het moderne leven wilde ontvluchten trof in Artishock een muzikale escaperoom waar muziektherapie kon worden ondergaan in al haar helende kracht. Op het eerste gehoor leek er veel ruimte voor improvisatie maar gaandeweg werd duidelijk dat de mix van pop, jazz, blues en een beetje country strak gecomponeerd was. Er werden stukken gespeeld van het album “Isolophilia” (alle van de hand van Scholten) aangevuld met prachtige composities van Glerum en Brederode. De spiritual “Nobody knows the trouble I’ve seen” was een verstild meesterwerk. Het publiek gaf zich over aan een muzikale deining waarin nooit één instrument toonaangevend was. Géén egotripperij! Dat leverde muzikale mindfulness in optima forma opgebracht door een overtuigend en inspirerend supertrio.

Michiel van Ree

---------------------

 

Meanderende klankwereld  

Supertrio Brederode, Glerum en Scholten

1912BrederodeGlerumScholtenZWDrie eigenzinnige musici uit drie verschillende generaties bundelen hun muzikale krachten en vormen een nieuw trio: contrabassist en Boy Edgarprijswinnaar Ernst Glerum (1955), pianist Wolfert Brederode (1974) en gitarist Marzio Scholten (1982) zijn de bendeleden. Niks geen generatiekloof! De opname van hun eerste album “Isolophilia” vond plaats op 22 september jongstleden in het muziekcentrum van de omroep te Hilversum. “Lijdt” iemand die fervent het isolement zoekt aan isolophilia? Het album komt eind november uit. Scholten en Glerum spelen al een tijdje samen getuige hun duo-optreden bij de Zomer Jazz Fiets Tour (zjft) 2018. Daar moet je een keer bij geweest zijn bij die orgie van prachtige jazzmuziek in kerkjes en boerenschuren in het Reitdiepdal ten westen van de stad Groningen. 1912GlerumScholtenBrederode
Toen het Vestzaktheater De Roode Bioscoop aan het Haarlemmerplein te Amsterdam een Carte Blanche gaf aan Marzio Scholten, ontstond het plan om van het duo (Scholten en Glerum) een trio te maken door pianist Wolfert Brederode toe te voegen. Dat pakte boven verwachting goed uit want de muzikale magie van het drietal betoverde het publiek. Optredens in het Concertgebouw, Tivoli Vredenburg en Paradox in Tilburg laten zien dat de grote podia dit trio maar wat graag programmeren. 
Over de muziek is maar weinig bekend. Een geluidsfragment van Isolophilia bevat atmosferische muziek, impressionistisch, aanschurkend tegen meditatieve popmuziek voor gitaar en piano. Of deze opname representatief is, blijft onduidelijk. Het trio zal een mix van eigen nummers en traditionals spelen. Een klankwereld van verstilling, spanning en melodie staat de luisteraar te wachten. De titel van hun eerste album intrigeert. Wordt er gehunkerd naar eenzame afsluiting? Is een zelfverkozen onverstoorbare isloleercel , een muzikaal Elysium, het eiland der gelukzaligen, het reisdoel? Van Wolfert Brederode weten we dat hij met muzikanten als cellist Ernst Reijseger, trompettist Eric Vloeimans en zangeres en fadokoningin Christina Branco heeft samengewerkt. Dan moet je een muzikant zijn met een open geest die graag zijn muzikale horizon wil verbreden. Ernst Glerum bespeelt ongetwijfeld zijn cellobas die hij kan laten klinken alsof hij er cellosuites van Bach mee ten gehore brengt. Was het in 2010 dat we de Glerum Omnibus, een trio met Ruben Hein op piano en Joost Patocka op drums, in Artishock konden beluisteren? Het concert van het trio Brederode, Glerum en Scholten zal ongetwijfeld het karakter van een cd-presentatie hebben. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen.

Bezetting: Wolfert Brederode - piano; Ernst Glerum - contrabas; Marzio Scholten - gitaar.

YouTube: https://youtu.be/HYslsMwH9yA


Ernst Glerum: Jazzheld.

logo jazzhelden live

FPK LOGO ZWART XS