Tegenlicht Meet Up

Stem van de Natuur.

Vrijdag 9 juni, 20.00 uur.


Het is droef gesteld met de biodiversiteit in onze vervuilde ecosystemen. In Nederland staat bijna de helft van alle soorten onder druk. Zou meer stem(recht) geven aan de natuur het tij kunnen keren? Tijdens deze Meet Up kijken we de uitzending Stem van de Natuur: luisteren we eigenlijk wel écht naar de natuur, en geven we haar genoeg stem(recht)? Na deze uitzending bespreken we of en hoe we de natuur in Soest meer stem & recht kunnen geven.

In de Tegenlicht uitzending komen gedragsdeskundigen aan het woord die ons meenemen in de nieuwste onderzoeken naar intelligentie en samenwerkingskwaliteiten van o.a. hommels. En juristen die ijveren voor rechten voor de natuur; een ontwikkeling waar vele landen ons al in voor zijn gegaan. Recent heeft bijvoorbeeld Spanje rechten toegekend aan het lagunegebied. Nieuw Zeeland was het eerste land dat rechten heeft toekend aan de natuur, een gedachte die terug te voeren is op het natuurbeeld van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Er zijn ondertussen al tientallen landen die rechten toekennen aan gebieden, rivieren, bergen of de hele planeet. Zo heeft Ecuador de rechten van Pachamama, letterlijk Moeder Aarde, zelfs in de grondwet verankerd.

Wat zijn de voor-en nadelen van rechten toekennen aan de natuur, wat zou dat veranderen in onze relatie met de natuur en ons beeld van de natuur. Hoe zouden rechten voor de natuur de rol van natuur in lokale politieke besluitvorming veranderen? Bijvoorbeeld in ons eigen dorp Soest-Soesterberg. En kunnen rechten voor de natuur ons beeld van- en omgang met- natuur positief beïnvloeden?

MeetUp Soest

Dit alles bespreken we o.a. met gemeenteraadsleden van de gemeenteraad in Soest en groene Soesters die zich inzetten voor natuurontwikkeling. Het gesprek wordt geleid door Rosalie Smit, initiatiefnemer van Het Bomenparlement. Uw kamerplant, huisdier of andere natuurvriend is uiteraard ook van harte welkom om mee te praten.

Als u de Meet Up wilt bijwonen is reserveren fijn maar niet verplicht. De toegang is gratis, maar een donatie wordt op prijs gesteld.
U reserveert een plek door ons te mailen: soesttegenlichtmeetup@gmail.com.