Wijsbegeerte

Salon van de wijsbegeerte over oa. mens, natuur en natuuurbehoud

Een gesprek in het kader van het Artishockproject ‘Bomen over Natuur’

202 0512 RonaldvdVightsiteAl zeker zestig jaar dragen we kennis over de opwarming van de aarde, de eindigheid van grondstoffen, de kwetsbaarheid van de natuur. De vraagstukken worden er niet kleiner op. Nieuwe generaties worden geconfronteerd met vragen die voorbije generaties kennelijk niet hebben kunnen oplossen. We weten veel en kennen de feiten, maar daden en doen; dat lijkt niet te lukken. Hoe gaan we om met dit dilemma? Een gesprek met Ronald van der Vight (foto), een van de initiatiefnemers van de Herenboeren Willemshoeve en de fruitteler van de Herenboeren aldaar. Staan wij onszelf (is gelijk de natuur) in de weg? Kan dat anders?

Voor de pauze bespreken we het onderwerp ‘Omgaan met ons verleden’. Straks gaan de archieven over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog open, wat bijvoorbeeld gevoelig ligt bij nakomelingen van NSB-ers. En hoe verwerken we ons koloniale verleden? Of meer persoonlijk: zit het orthodoxe milieu waarin je opgroeiende je nog dwars? Of hoe ga je om met je broers of zussen met wie je in dat gezin opgroeide? Neem je je ouders nog iets kwalijk? Met Ellen ten Berge, die het boek ‘Kind voor mijn deur’ schreef, beginnen we het gesprek hierover. Is het verleden een last of misschien een inspiratiebron?

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Martin van Mourik die klassieke gitaarmuziek speelt.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen.

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 12 mei 2023, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) Aanmelden via tel. (035) 602 4951.