Archief

Over onzekerheid en de werking van onze geest

Vrijdagavong 13 mei 2022, 20.30 uur

Hoe gaan we om met onzekerheid? Een vraag die we kennen uit ons persoonlijke leven, maar die zich nu ook maatschappelijk opdringt. Veel mensen bekruipt dezer dagen het existentiële gevoel dat zekerheden en veiligheid voorgoed voorbij zijn. Oorlog in Oekraïne, de covidepidemie, klimaatcrisis, energiecrisis, despoten die in de wereld aan de touwtjes trekken. In de Salon voeren we een onderling gesprek over de vraag hoe wij de onzekerheid moeten duiden en hoe wij er mee om kunnen gaan.

bvEgmondsite

Bas van Egmond: ‘We zijn meer dan ons brein’

Voor de pauze interviewt Kees Waagmeester de voormalige huisarts Bas van Egmond, die na zijn boek ‘Kopverkenningen’ nu het boek ‘Emoties ontrafeld. Hoe brein en lichaam de geest maken’ heeft geschreven. Hoe werken ons bewustzijn en ons gevoel? Wat betekenen onze emoties voor de omgang met anderen? We zijn dan wel niet ons brein, maar wel onze ‘neurale lading’? Hoe komt die tot stand? In hoeverre zijn mensen toch gedetermineerd? Hoe autonoom is de mens? Wat zijn de consequenties van zijn bevindingen voor ons gedrag, de opvoeding en de goede samenleving?

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Eline Ulaen met eigen en andermans liedjes zichzelf begeleidend op de gitaar.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. Aanmelden svp. door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 13 mei 2022, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,-

 Aanmelden svp via tel. (035) 602 4951, betalen svp met de pin.